Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/httpd/html/www.kuninkuusravit.fi/www/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Kuninkuusravit: Kotiradan Touholla ainutkertainen mahdollisuus

Päiviä Kuninkuusravien alkuun:

Lue tästä liikennejärjestelyistä! | Iltajuhla

Kotiradan Touholla ainutkertainen mahdollisuus

» Kirjoitettu: 08.06.2010 » Katri Pintamo-Kenttälä

Meillä oululaisilla on suuri ilo saada Kuninkuusravit tänä vuonna omalle kotiradallemme Äimärautiolle. Uskomme, että koko Oulun seudun raviväki odottaa suurta tapahtumaa innolla.

Toivomme todella, että suomenhevosten kovin kärki olisi mukana heinäkuussa ja saisimme jännäten seurata kiivasta kilpaa tämän vuoden kuninkaallisten seppeleistä.

Jännimmät paikat taitaa olla Oulun eteläpuolelta Limingasta kotoisin olevalla Jukka Räbinällä. Hänen osaomistamansa Tuokkolan Touho on esittänyt niin vahvoja näyttöjä kevään mittaan, että ainakin me oululaiset voimme spekuloida jo nyt sen mahdollisuuksista kuninkuusravien päälähdössä.

Tällä hetkellä Tuokkolan Touho on Jukan paras hevonen on 80 350 euron voittosummallaan ja 23,2-aikaisella ennätyksellään. Touho on valmennuksessa Seppo Suurosella.

Jukka osti hevosen Otto Salojensaarelta hevosen ollessa 4-vuotias. Hevosen ostopäätökseen vaikuttivat hevosen suku ja siinä erityisesti isäori Liisingin ravivarmuus. Ennen kaikkea Jukkaan vaikutti orin ulkonäkö: ”Siinä oli vain sitä jotain”, hän kuvailee.

Eräs tunnettu ravimies on todennut, että ”Jukalla täytyy olla hevosenostotilanteessa hevossilmää tai sitten pelkkää hullun tuuria”. Hyviä hevosia Jukalla on ollut joka tapauksessa jo useampia.

Jukan hevosharrastus sai alkunsa, kun eräs työkaveri sai houkuteltua hänet mukaansa raveihin. Omia hevosia Jukalla on ollut vuodesta 2003 lähtien, osa kokonaan omia ja osa kimppahevosia. Alun perin kaikki hevoset ovat olleet omia, mutta sopivan summan edessä on myyty osuuksia, kuten Tuokkolan Touhon tapauksessa kävi.

Jukalla on omistamiaan hevosiaan vieraalla treenissä, mutta myös kotitallilla omassa valmennuksessa. Hän kertookin, ettei voisi olla passiivinen hevosenomistaja vaan haluaa myös itse valmentaa ja pitää kotona hevosia. ”Tarpeeksi hyvä harrastus vie kaiken vapaa-ajan ja rahat” hän toteaa.

”Suomenhevosen omistajalla ei voi olla mitään suurempaa haavetta, kuin päästä omalla hevosella osallistumaan kuninkuuskilpailuun. Ei yhdelle omistajalle taida osua kahta kertaa elämänsä aikana mahdollisuutta osallistua kotiradalla kuninkuuskilpailuun omalla hevosella”, Jukka Räbinä tuumii.

Hän toteaa myös Touhon olevan sen verran merkittävä hevonen itselleen, ettei hän suostu myymään sitä koskaan kokonaan pois. Suunnitelmissa siintääkin teettää Touhosta varsa itselle kasvamaan, kunhan sopiva tamma löytyy.

Tulevan kesän kuninkuusravit Oulussa voivat olla Jukan kohdalla ainutkertainen mahdollisuus saada kuninkuusraviseppele omalle radalle. Innokas omistaja pyrkii aina olemaan paikan päällä, kun omat hevoset juoksevat kilpaa. Sama pätee ennen kaikkea Tuokkolan Touhon kohdalla. ”Ennen starttia täytyy käydä tallialueella katsomassa, miltä hevonen näyttää”, hän kertoo.

Pelaamaan Jukka ei silloin ennätä, mielessä ovat aivan muut asiat. Pelaamista ei tule hänen kohdallaan muutoinkaan harrastettua. ”Vuodessa peleihin menee ehkä 50 euroa, jos sitäkään”, hän tuumaa. Oman hevosen kilpailut jännittävät aina yhtä paljon, riippumatta paljonko on ykköspalkinnon summa. Jännittäminen alkaa, kun hevoset siirtyvät volttirinkiin tai asettuvat lähtöauton taakse. ”Ensimmäiset sata metriä ovat pahimmat ja välillä, niitä ei pysty katsomaan” Jukka kuvailee omistajan tunnelmia h-hetkellä.

Jukka ei halua spekuloida enempää sillä, osallistuuko Tuokkolan Touho varmasti Kuninkuusraveihin vai ei. Kokemus raviurheilun yllätyksellisyydestä saa miehen toteamaan, että katsotaan heinäkuussa mikä on tilanne: ”Sittenpä nähdään, ollaanko mukana vai ei”.

Ainakin Oulun seudun hevosväki on väkevästi mukana kannustamassa omaansa voittoon. Todennäköisesti radan varrelta löytyy muutama muukin, joka joutuu katselemaan jännitykseltään ihan muualle ne ensimmäiset sata metriä.


Koko Oulun seudun raviväki odottaa tapahtumaa innolla ja toivomme todella, että näkisimme mahdollisimman monta kotiradan hevosta kilpailemassa Kuninkuusraveissa. Ja että se sää suosisi runsaslukuista yleisöä.

Kotiradan kunkkareita jännityneenä odotellen,

Oulun läänin hevosenomistajain yhdistys

Katri Pintamo-Kenttälä
Minna Kuusisto
Kuvagalleria

Paina kuvaa nähdäksesi sen suuremmassa koossa.