Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/httpd/html/www.kuninkuusravit.fi/www/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Kuninkuusravit: Oulun Kuninkuusraveja kolmessa polvessa

Päiviä Kuninkuusravien alkuun:

Lue tästä liikennejärjestelyistä! | Iltajuhla

Oulun Kuninkuusraveja kolmessa polvessa

» Kirjoitettu: 20.06.2010 » Markku Nisula

Kuninkuusravit ja Oulu tuovat mieleeni kolme isoa asiaa.

Ensimmäiset muistot ovat vuoden -69 kunkkareista, joiden pääkilpailuun isäni omistama ja ohjastama ori Lennätin otti osaa. Lennätin oli pitkien matkojen juoksija, joka Oulussakin kiri komeasti  kolmen tuhannen metrin osalähdön kärkirintamaan. Kilpailukirjan mukaan sijoitus oli neljäs ja palkintorahoja 150 markkaa. Itse näin radan sivusta sijoituksen maalin kohdalla paremmaksi…

Pohjolan Hevosystävät ry:n työntekijänä olen ollut tekemässä kaksia Kuninkuusraveja, vuosina -81 ja 94. Vuodelta -81 nousee päällimmäiseksi  Kuninkuusravilauantain tiukka aloitus.

Kuuluttajaksi nimetty Hanna-Maija Ruuska tuli paikalle, ja alkoi testata äänentoistolaitteita kuten tapaan kuului.  Mutta mutta.  Stressi, flunssa vai mikä lie vei Hanna-Maijalta äänen vuoden tärkeimmän tapahtuman alussa. 

Toiminnanjohtaja Olli Koskela ei jäänyt kauaksi aikaa tilannetta miettimään.  Olin muutaman vuoden aikana muiden töiden ohella kuuluttanut Pohjanmaan alueen raveja ja siinä oli meriittiä riittämiin.

Minkäänlaiseen palaveriin Kuninkuusravien kuuluttamisesta en ollut osallistunut. Nisula lennosta Kuninkuusravien kuuluttajan puikkoihin, kun aikaa ensimmäisen lähdön esittelyyn oli tunnin verran.

Nykyään kuuluttajia, selostajia ja haastattelijoita on raveja kohden leegio,  ja valmistautuminen alkaa kuukausia ennen H-hetkeä.  Pakon edessä homman on tehnyt yksikin mies tunnin varoitusajalla.

Vuoden -94 Oulun Kuninkuusravit näkyvät tilastoissa kummallisen  vaatimattomina lukemina niin yleisömäärän kuin pelilukemienkin osalta.

Tärkeää ei kuitenkaan ole se, miltä asiat pannaan näyttämään, vaan se mitä viivan alle lopulta jää. Yleisömääriin ei Oulussa tuolloin pystytty pumppaamaan yhtään ilmaa, koska alueen kunnossapitäjälle Oulun kaupungille piti maksaa pääsylipputuloista provikkaa.

Toisaalta toiminnanjohtajamme kuninkuusravien kuningasajatus oli, että paikalle tuleva maksava asiakas on se paras asiakas.  Tästä syystä vuoden 1994 Kuninkuusraveihin hevospelejä pelattiin ainoastaan radan aitojen sisäpuolella. Tuolloin jo mahdollinen pelaaminen etäpelipisteistä olisi saattanut jättää jonkun miettimään Kuninkuusraveihin lähtemistä.

Niin tai näin. Tuntuu että se mitä Oulun kaksista viimeisistä Kuninkuusraveista sinne viivan alle jäi, on ainakin osaltaan luonut pohjaa alueen nykyiseen kukoistukseen.

Töitä vuoden -94 Kuninkuusravienkin eteen tehtiin kelloon tuijottamatta. Toimistopäiviä leimasi ahkera puhelimeen vastaaminenm koska nettiä ei tuolloin tunnettu. Iltaisin talkoiltiin vaikkapa liikenteenohjausmerkkejä kasaten.

Niin mitenkä sitten Oulun Kuninkuusraveja kolmessa polvessa? Kas, omat poikani vuorostaan ovat kovasti hommassa mukana tänä vuonna, Ilkka Kuninkuusravien tiedottajana, ja Ilari h-hetkellä tv-tuotannon puolella. Pohjanmaan Hevosjalostusliitto esittäytyy puolestaan omassa pisteessään ravituristien massalle.

Eikö tämä Kuninkuusravien touhuaminen lopu edes kolmen sukupolven aikana?

Jälleen hienoja Oulun Kuninkuusraveja odotellen,
Markku Nisula
Toiminnanjohtaja
Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry

Kuvagalleria

Paina kuvaa nähdäksesi sen suuremmassa koossa.