Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/httpd/html/www.kuninkuusravit.fi/www/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Kuninkuusravit: Rakkaimmat (luettavissa osin myös raskaimmat) Kuninkuusravimuistoni

Päiviä Kuninkuusravien alkuun:

Lue tästä liikennejärjestelyistä! | Iltajuhla

Rakkaimmat (luettavissa osin myös raskaimmat) Kuninkuusravimuistoni

» Kirjoitettu: 23.06.2010 » Ilkka Nisula

Armas Kuninkuusraviblogi, kirjoitan Sinulle tänään mitä lämpimimmin sydämin kunkkarimuistoistani. Jokainen kuninkuusravimatka on hurja reissu, jonka matka kokonaisuudessaan on paljon päämäärää tärkeämpi.

Reissulle voi osua uskomattomia vastoinkäymisiä, jättimäisiä Toto-voittoja tai muuten vain viisilehtisiä onnenapiloita tai sitten ravikyytiisi väkisin tunkevia onnenapinoita, mutta juuri ne kaikki vapaamatkustajat ja  epätavalliset sattumukset tekevät kuninkuusravituristin tiestä ainutlaatuisen. Perillä naama on lopulta aina levällään kuin Särkelän Mikolla Aurauksen voittajaseremonioissa.

Koska Oulussa ollaan, lähdetään liikkeelle vuodesta 1994. Olin silloin innokas ala-astelainen työmies ja kiidätin ravilauantaina lähettinä tuloksia sekä muinaisia kilpailukirjoja ruuhkaisella rata-alueella tuomaritornin ja sisäänkirjoituksen välillä. Vieläkin innokkaampi järjestysmies koetti tosin blogata pääsyni tuomaritorniin, koska minulla ei ollut armoitettua kulkulupaa. Kaivoin muovipussista Ponserin kilpailukirjan, jolla heltisi hyväksyntä kaikenmoiseen liikkumiseen.

Olin lapsen raviymmärryksellä aistinut kiireellä raveja järjestäneen isäni työskentelystä, että Kuninkuusravit ovat siksi hieno tapahtuma, että sunnuntaina halusin olla yleisön joukossa ja otin sunnuntain vapaaksi raastavasta lähetin työstä. Pelasin tietysti Totoa edellispäivän liksoilla ja lunastin ennen näkemättömiä summia rahaa Ponseri-Uno-kaksoisvedonlyönnillä. Siihen aikaan voitot ymmärsivät vielä mennä säästöpossuun talteen, kuin ennaltaehkäisvästi odottamaan tulevia kalliimpia kunkkarivuosia.

Vuoden 1997 ehkäpä kaikkien aikojen maalaistunnelmallisimmat Kuninkuusravit Ylivieskassa jätin väliin ja menin potkimaan palloa Kokkolaan. Ei olisi varmaankaan kannattanut.

Vuonna 2001 uskomaton Viesker oli tietysti suvereeni ja raveissa satoi lauantaina vettä.

Vuonna 2002 ravikansa ihaili Santeri Dahlian täysin suvereenia menoa Kaustisen Nikulassa. Katselin tapahtumia maalikamerankäyttäjänä. Ravikuninkaan kokonaisajaksi kellotettiin 9.41,7 digitaalisin laittein, jotka tekivät vuosituhannen alkupuolella väkevän tulonsa myös ravimaailmaan. Nuorelle miehelle työpaineet ja vastuu olivat stressaava taakka kannettavaksi, etenkin kun yöpaikka oli jokin järkyttävä maatilamajoitus vahvasti humaltuneiden ravituristien nurkissa. Pakenin tätini asuntovaunuun suojaan yöksi.

Vuoden 2004 Rovaniemen Kuninkuusravit olivat puitteiden puolesta eittämättä komeimmat kisat kautta aikojen. Hellettä, loppumaton määrä istumapaikkoja, amfiteatterimainen areena ja todellakin raviurheilua Suomen huipulta. Mäntyvaarassa kaikki meni kerrassaan putkeen. Lämminverinen kimpparavurimme naarasi 3-vuotislähdöstä kotiin kolmossijan ja kulki kisassa 300 metin pätkän 07,7-vauhtia. Sen kovempaa ruuna ei koskaan päässytkään, saatika edes samaa vauhtia, mutta osasipa valita oikean ajan spurtilleen.

Rahaa oli millä juhlistaa onnistunutta juoksua, sillä löimme alkukesästä V.H. Suvittaren ravikuningattaruus-vetoa hirmukertoimella 10 juuri B. Helmiinan kisasta sivuun vetäytymisen jälkeen. Lisäksi lauantaina Rollon kunkkareissa onnistui tulemaan myös megaluokan tipsihevonen Vetskari. Seuraava onnistuminen kiersikin tunnollista tahkoajaa pitkään, katsokaapa vaikka Heppa-järjestelmästä. Kuten jo todettua, Mäntyvaarassa kaikki vain onnistui.

Vuonna 2005 rakkaalla ystäväporukallamme oli kaikki pelissä. ”Villiari, tapa se Apassi”-kannustushuuto kuulostaa näin jälkikäteen kirjoitettuna kieltämättä epäkorrektilta, ottaen erityisesti huomioon paikkakunnan, jolla juostiin.

Mutta täysin vilpitön ja siivokielinen Lento-Esterin sekä Aurauksen kannustaminen oli kuitenkin se, mikä lopulta räjäytti potin. Järjestysmiehet pyysivät meitä kannustamaan etusuoran körttipenkeillä hiljaisemmalla äänellä. Piti se tämäkin kuulla. Olkaa hyvät ja kokeilkaa Äimärautiolla, että onnistuuko sama tempaus? Kyllä ravimaailmaan ääntä mahtuu!

Vuoden 2006 Forssan kunkkarireissu onkin sellainen epistola, että käsittelen sitä hieman laajemmin ja jätän tuoreimmat vuodet piirongin laatikkoon.

Ikimuistoinen matka alkaa aina sillä matkalla, johon oltiinkin valmistauduttu mtä parhaalla ystäväkokoonpanolla ja ykkösluokan menopelillä. Asuntoauto tuunattuna disco- ja karaokelaitteilla, mutta sitten tulee se mutta. Ajettuamme 10 kilometriä Oulun moottoritietä käräyttivät hulvattomat äänentoistolaitteet ja niiden virtajärjestelmät auton laturin. Korjaustoimenpiteet Kempeleen Bilteman pihalla osoittautuivat tehottomiksi ja ei muuta kuin nilkuttamaan takaisin lähtöpisteeseen.

Kunkkareita ei jätetä tietenkään moisen pikku takaiskun takia väliin, joten ei muuta kuin henkilöautot ja munavaunut käyttöön, pää pystyyn ja kohti uusia takaiskuja. Meidän piti täydentää miehistöämme Sievissä, mutta ajoimme harhaan ja teimme mutkan Alavieskan maalaisteiden kautta.

Forssaan tultiin kun elokuinen yö oli mustimmillaan ja taskukellon vieteritkin oienneet. Uskomatonta mutta totta, mutta vielä meidän perässämme kiiti ravien selostaja Lauri Hyvönen, joka ajoi kuninkuusravituristeja vaanineiden poliisien tutkaan. Forssassa seurasimme yöllä mönkijää, joka johdatti meidät majoitusalueelle ja ei kun tyytyväisinä nukkumaan.

Lauantaiamulla heräsimme mitä yllättävämmällä tavalla. Majoituspaikkamme isäntä avasi luukut, sikalan tuuletusluukut. Siitä vain kesäaamun vehmasta ohrapeltoa tutkimaan ja ihmettelemään, että onko tämä mahdollista. On se, ja possulan pannuhuoneeseen pesulle, ykköset päälle ja raveista nauttimaan.

Ennen väliyötä hienon ravipäivän jälkeen sitten virkistäytymään miehissä ja peseytymään iltajuhlaan marssimista valmistellen. Aluetta oli päivän aikan varustettu toisella ihmisten pesupaikalla. AIV-paalin pressusta kätevästi muotoiltu ympyränmuotoinen suihkukoppi toimi hienosti, kun avustaja pumppasi suihkulla vettä ja suihkuttelija sai nauttia pumppumiehen aktiivisuudesta suoraan riippuvaisesta pesupaineesta. Liru, liru, liru, ei tuu kunkkareissa suru.

Iltajuhlien jälkeen nukuimme huolella pystytetyssä teltassa, jonka liepeet eivät millään ottaneet taikka yltäneet tuntikaupalla jatkuneessa kasausoperaatiossa kiinni ohrapeltoon. Aamusta oli kiva katsella ohikulkijoita ja väsyneitä matkaajia, kun oli sentään katto pään päällä.

Kotiinpaluumatka Pilvenmäeltä ansaitsee myös oman kappaleensa, sillä alamäkeä se oli, vaikka pohjoiseen kartalla mentiinkin. Vaunun vetoautosta hiipuivat valot ja kuten aiemmin todettua, olivat kesäyöt Kuninkuusravivuonna 2006 pimeitä. Terveellä autolla valaisimme tietä kunkkariconvoylle Oravaisiin saakka kunnes liikkuva poliisi pysäytti meidät ja kehotti yöpymään seuraavalla pysäytyspaikalla. Pitkä reissu – parhaat huvit.

Vuoden 2010 Kuninkuusraveja katselen järjestäjäorganisaation sisältä, ja toivotan Teille niitä ikimuistoisia ravikokemuksia!

Kuninkuusravien tiedottaja,
Ilkka Nisula 

 

Kuvagalleria

Paina kuvaa nähdäksesi sen suuremmassa koossa.