Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/httpd/html/www.kuninkuusravit.fi/www/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Kuninkuusravit: Hevosten jalostus ja Kuninkuusravit

Päiviä Kuninkuusravien alkuun:

Lue tästä liikennejärjestelyistä! | Iltajuhla

Hevosten jalostus ja Kuninkuusravit

» Kirjoitettu: 13.07.2010 » Markku Nisula

Tinkimättömän  ja luotettavan hevosjalostuksen tuloksena on päästy siihen, että Kuninkuusraveissa kisaavat vuosittain suomenhevosrodun jalostukselliset helmet – ja mikä huomattavaa  entisten kuninkaallisten jälkeläisetkin vuorollaan. 

Kaikeksi onneksi EU-lainsäädäntö ei pääse vesittämään hienon suomenhevosemme kantakirjaan hyväksymisen periaatteita.  Suomenhevonen kun on meidän oma kansallinen rotumme, jota EU-maiden välisen kaupan rajoitteet eivät koske.

Lämminveripuolella riittää vapaan siitokseen käytön puolestapuhujia haitoiksi saakka, vaikka numeroilla yksiselitteisesti voidaan näyttää  vielä voimassaolevan järjestelmän tuottamat edut jalostukselle. 

Kun kerran koetaan hienoksi  kannattaa vapaata siitosvalintaa ja jos hevosjalostus- sana mielletään  jos ei kirosanaksi niin ainakin kaiken kehityksen jarruksi, niin kannatetaan vapautta sitten suomalaisella sisulla vaikka  perusteita ei olisi nimeksikään.

Sama kummallinen suhtautuminen  tulee esille aina kun puhutaan hevosjalostusliittojen kehittämistyöstä.  Unohdetaan kokonaan liitojen kunniakas historia ja tekemä työ nykyisenlaisen hevosurheilun perustaksi – ei vähiten talousmielessä  –  ja  ollaan valmiita romuttamaan vaikka koko järjestelmä.  Viis siitä vaikka siinä hötäkässä  menisi lapsi, eli luotettava hevosten rekisteröintijärjestelmämme, pesuveden mukana vitelikköön.

Oulun piirin hevosjalostusliitto – Äimäraution ravirata

Tämän vuoden Kuninkuusravipaikkakunnan historiaan hevosjalostusliitto  kuuluu olennaisen osana.  Aikanaan Oulun piirin hevosjalostusliitto pyöritti oman toimen ohella myös kaupungin ravitoimintaa.  

Sittemmin liitto luovutti Äimäraution alueen Oulun kaupungille sillä ehdolla, että kaupunki vastaa rata-alueen kunnossapidosta.  Samassa yhteydessä tehtiin myös kauaskantoinen päätös siitä, että Oulun kaupunki sitoutuu rajojensa sisällä ylläpitämään ravirataa.

Yhdistys nimeltä Pohjolan Hevosystävät ry alkoi vaatimattomista lähtökohdista  vekselivetoisena puuhata raveja kasaan. Toiminta lähti kannattamaan ja on vakaan kehityksen kautta noussut nykyiseen muotoonsa  Toisaalta sijoituspaikkapäätöksen myötä on Äimäraution alue kokonaisuudessaan saanut suht’rauhassa palvella hevosharrastajia. 

Toki grynderit nousukaudella äkkäsivät  alueen sijainnin ja merellisyyden potentiaalisena kerrostaloalueena. Mielikuvina hahmotellut pilvenpiirtäjät  sortuivat kun alettiin tutkia mitä maksaa uuden ravitribuunin rakentaminen kaupungin rajojen sisälle. Päädyttiin liian suuriin markkamääriin. Nyt voimassaoleva vuokrasopimus pitää Äimäraution hevosurheilukeskuksena vielä pitkään tästä eteenpäinkin.

Oulun Kuninkuusraveissa perinteikäs hevosurheilukeskus kutsuu suurta yleisöä seuraamaan uljaimpia suomenhevosia radalla – nauttia saa ihan rauhassa!

Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja,
Markku Nisula

 
Kuvagalleria

Paina kuvaa nähdäksesi sen suuremmassa koossa.