Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/httpd/html/www.kuninkuusravit.fi/www/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
Kuninkuusravit: Kuninkuusravien vihjeet ja tallikommentit

Päiviä Kuninkuusravien alkuun:

Lue tästä liikennejärjestelyistä! | Iltajuhla

Kuninkuusravien vihjeet ja tallikommentit

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

La L1/1 Jorken Prinssi: Ruuna ei ollut enää Kajaanissa kovin hyvä voitosta huolimatta. Mikkelissä viitosrata oli liikaa vastaan, ja laukka tuli. Keulasta ajetaan jos vain mahdollista ja ravilla tämän pitäisi saada rahaa. (Nelly-Janiika Korpikoski)

La L1/3 Loiskeri: Suosittelin itse Jenni Kaijaa ratsastajaksi, koska arvelin hänen sopivan ruunalle. Hevonen teki talvella hyviä esityksiä ja pääsee starttinopeana menijänä heti kärjen tuntumaan. Näistä kahdesta Loiskerilla taitaa olla paremmat menestyssaumat. (Nelly-Janiika Korpikoski)

La L1/14 Otteen Oskari:
Ori on tehnyt viimeisiinsä muutamia hyviä esityksiä. Kaikki on edelleen kohdallaan, ja sijoitusta kärkiporukassa odotellaan. (Pertti Puikkonen)

La L2/5 Colombina: Kiri Lahdessa ihan hyvin perille, mutta kiima haittasi tuolloin ja tamma oli hieman tasapaksu. Toivotaan, etteivät kiimat haittaa tällä kertaa. Tamma lähtee omalla painollaan liikkeelle, eikä sitä ole tarkoitus hätistellä alussa. Koitetaan päästä johonkin juoksupaikkaan ja katsotaan sitten lopussa, mihin riitetään. Samoilla varusteilla mennään kuin aiemmin. (Janne Ranta-Krenkku)

La L2/7 Olympia:
Ohjastaja sai tamman Solängetissä kovaa liikkeelle ja voitto tuli keulasta kyllä oikein helposti. Kuopion startti oli vienyt tammaa kovasti eteenpäin. Etukengät riisuttiin tuohon starttiin, mutta mitään muita muutoksia ei tehty. Paikka on vähän paha, mutta ajetaan alussa vähän eteenpäin ja katsotaan tilannetta. Odotuksia on ihan kärkeen asti. (Keijo A Svart)

La L2/1 Wall Field: Ori on oikein hyvä hevonen silloin kun kaikki on kohdallaan. Tällä on vähän hankalat liikkeet, joista voi välillä tulla hiukan ongelmaa. Ykkösrata on miinus, kun hevosen pitää antaa lähteä omaa tahtiaan liikkeelle, eikä lähtönopeutta löydy vielä paljoa. Onnistuessaan Wall Fieldin pitäisi olla tässä kärjessä, vaikka viivalla on muitakin hyviä hevosia. (Akseli Lahtinen)

La L2/11 Global Lively: Ori ei tykännyt viimeksi kun lähtö meni niin monta kertaa uusiksi ja laukkasi sitten hyväksytyllä. Teki kyllä tosi hyvän esityksen sitten ja on hyvässä kunnossa. Kävin ajamassa oriilla viikolla hiitin, ja se tuntui siinä oikein hyvältä. Luotan kyllä omaani tässä, vaikka vastus on hyvää tasoa ja takarivi haittana. (Mauri Jaara)

La L2/6 Kimberly Trot: Tamma teki kyllä Porissa hyvän esityksen pitkällä kirillä. Vaikea sanoa kuinka paljon varaa siinä sitten jäi. Lähtönopeudesta ei oikein saanut käsitystä. Pärjäämään lähdetään. (Mika Forss)

La L3/1 Pikku-Pertti: Ori on mennyt koko ajan eteenpäin ja oli viimeksi jo oikein hyvä. Ravikin sujui edelliskisaa paremmin. Tämä on varsinkin alussa hieman epävarma, joten ykkösrata on selkeä miinus. Sitten kun alku on selvitetty, niin tällä voi ajaa vaikka johtavan rinnalle. Jos klaarataan koko matka ravilla eikä jäädä pussiin, niin odotukset on aivan kärkeen saakka. (Antti Teivainen)

La L3/6 Virkun Mestari: Ori ei ole viime kisoissa oikein keskittynyt kilpailemiseen. Kaustisella yritin ajaa kuolemanpaikalle, mutta ori vain jäi junnaamaan kolmannelle radalle. Tämä on ihan lahjakas menijä, mutta nykyisellään vaikea veikattava. (Ahti Antti-Roiko)

La L3/6 Virkun Mestari: Ori on vielä lapsellinen ja ottaa sen vuoksi ihan turhia laukkoja. Nyt tälle on annettu hieman enemmän liikettä kotona, ja katsotaan josko se saisi oriin keskittymään kilpailemiseen paremmin. Tällä on 27-vauhdit sisässä, mutta aika näyttää, milloin ne saadaan hevosesta ulos. Tästä olisi tarkoitus saada hieman pitkäaikaisempi kilpahevonen, ja tähtäimet ovat enemmänkin ensi vuoden kisoissa. Ehjää juoksua tässä lähinnä haetaan, mutta ei sijat 3-5 tulisi suurena yllätyksenä, jos kaikki menee nappiin. (Mika Haapakangas)

La L4/4 Arkkimedes Fortis: Ruuna on ottanut parissa edellisstartissa varmat keulavoitot. Viimeksi ajoin vain sen verran kuin tarve vaati ja voimia jäi varastoon. Ruuna paransi hieman otteitaan kun systeemejä vähän muutettiin ja lämpimät kelit piristivät vanhaa ruunaa. Pitkä kuljetusmatka voi tuoda jotain ongelmaa, mutta en usko että rento hevonen ottaa siitä itseensä. Lähtöpaikka on taas hyvä, ja uskon Karin ajavan kohti keulapaikkaa. Odotan ruunaa kärkitaistoon. (Isto Kuisma)

La L4/8 Rim Bay Fay: Tamma tuli viimeksi alkulaukan jälkeen vielä hyvin maaliin ja jatkaa mainiossa kunnossa. Ilman kenkiä jatketaan tässä kisassa, mikäli kavioiden kunto sen sallii. Jos juoksu onnistuu tuolta, niin odottelen tammaa ihan kärkisijoille. (Tapio Perttunen)

La L5/10 Köppinen:
Ori on ollut jo monta kertaa hyvä. Takarivi ei ole mikään suuri haitta, sillä tuostakin saa varmaan samanlaisen paikan kuin eturivistäkin. Ajoissa on tarkoitus lähteä kiriin, varsinkin jos kärki vetää liian hiljaista vauhtia. Odotan Köppistä kärkisijoille. (Pertti Puikkonen)

La L5/5 Vörkkeli: Ori ei oikein syttynyt Kaustisella juoksemaan. Parhaat hevoset ovat näissä lähdöissä hieman liian kovia, ja niille voi olla vaikea riittää. Ajetaan rauhassa ja katsotaan, mihin hevonen jaksaa. (Ahti Antti-Roiko)

La L5/2 Sirpan Sisu: Ori oli Kaustisen kisassa tauosta huolimatta pieni pettymys. Koitetaan saada tässä hyvä reissu ja katsotaan mihin se riittää. (Tapio Perttunen)

La L6/1 Paris Texas: Ruuna ei ollut viimeksi normaali, mutta mitään syytä siihen ei löytynyt. Lähtöpaikka on vaikea, kun Oulun sisäradalta on muutenkin vaikea päästä liikeelle. Normaalisti tällä kestää ajaa rohkeastikin, mutta viime kisan vuoksi ruuna on pieni kysymysmerkki. (Mika Forss)

La L6/3 Tricky Hope: Hevonen ei ole ollut parissa viime kisassa lopussa ihan terävimmillään, johon syynä voi olla hellekelit. Nyt varusteita muutetaan sillä tavalla, että oriille laitetaan vetolaput, mikä toivottavasti tuo lisävirtaa maalisuoralle. Tämä lähtee kovaa liikkelle ja keulasta olisi edelleen tarkoitus ajaa. (Mauri Jaara)

La L6/12 Photocopy Jerk:
Lähtöpaikka ei ole iso miinus, sillä ruuna lähtee muutenkin hitaasti liikkeelle ja jäisimme kuitenkin takajoukkoihin. Tämä tulee kyllä hyvin perille, kun päästään selästä kirimään. Kaikki on mennyt ihan normaalisti, ja ruuna pystyy pärjäämään. Varusteisiin ei ole tulossa muutoksia. (Janne Ranta-Krenkku)

La L7/5 Speedspider: Ruuna teki Kaustisellakin oikein hyvän esityksen, mutta tehtävä oli mahdoton kun kärki karkasi kovaa alta pois. Samalla tavalla ajetaan kuin aiemminkin, eli alussa haetaan vain asemat ja katsellaan lopussa, mihin kiri riittää. Samoilla vehkeillä mennään kuin aiemminkin. (Janne Ranta-Krenkku)

La L7/9 Racerstina: Kävi Mikkelissä auton takana kuumana ja laukkasi siihen. Nytkin on lähtöhetkellä laukanvaara, mutta jos tamma selviää matkaan, niin ei pitäisi enää olla mitään hätää. Kotona on ollut normaalin hyvän tuntuinen ja jos neljän joukossa ollaan, niin hyvin on mennyt. (Keijo A Svart)

La L7/10 ja Su L6/16 Special Juliano:
Hevonen on edelleen hyvässä kunnossa ja tuntui viikolla hiitillä hyvältä. Reipas matkavauhti helpottaisi lauantain kisassa paljon. Jos kärki saa vetää rauhassa, niin kolmen sakkiin nouseminen tyydyttäisi. Sunnuntaina matka on pidempi ja odotukset korkeammalla. (Ahti Antti-Roiko)

La L7/10 ja Su L6/16 Special Juliano:
Loppusuora oli Mikkelin startissa pieni pettymys, mutta kuuden tunnin kuljetusmatka kovassa helteessä taisi olla siihen syynä. Rovaniemellä rata oli hieman karkea ja ruuna arkoi kavioitaan, niin siinä jäätiin alkumatkasta liikaa kärjestä. Hyvä ruuna kuitenkin oli molemmissa starteissa. Kavioita on nyt laiteltu kuntoon ja niiden pitäisi olla ok. Lauantain lähtö on hyvätasoinen ja siinä kisassa kolmen joukkoon sijoittuminen olisi hyvä saavutus. Hevonen voi vain parantaa sunnuntain kisaan, kun edellispäivänä on ajettu kova startti. Sunnuntain pitkällä matkalla odotuksia on ihan voittoon asti. (Mika Haapakangas)

La L7/2 Argentina Rocca: Ori on tauluaan paremmassa vireessä. Lappeenrannassa vauhti oli kovaa ja hevonen väsyi lopussa hieman. Olisi se voinut ilman laukkaa seurailla vielä kärjen tuntumaan. Eteenpäin taas alussa mennään, ja jos päästään ilman suurempia revittelyjä keulaan, niin kärkisijoille olisi hyvät saumat. (Tapio Perttunen)

La L7/7 Lemon Avenger: Ruuna sekosi Oulussa alussa hieman askelissaan ja käväisi laukan puolella. Loppusuoran alun haparointi johtui vetolapuista, joita hevonen hieman säikähti. Kaustisella Lemon Avenger oli vieläkin parempi. Lähtöpaikka on nyt hieman ulkona, mutta eteenpäin on tarkoitus ajaa ja totosijoista lähdetään ottelemaan. (Antti Teivainen)

La L8/1 ja Su L3/8 Velin Vinke:
Ykkösradalta ei ole Oulussa helppo lähteä ja kun eturivissä on muitakin nopeita avaajia, ei keulapaikan pitäminen ole missään nimessä selviö. Lähdetään kuitenkin reippaasti liikkeelle ja keulasta ajetaan, mikäli sinne päästään. Mailillakin täytyy ajaa alussa eteenpäin. Tamma käytettiin tutkimuksissa Mikkelin kisan jälkeen, eikä mitään suurempaa löytynyt. Toivotaan, että ravi pysyy nyt hyvin kasassa. Tasainen kisa on tänä vuonna tiedossa, ja moni pystyy pärjäämään. (Antti Teivainen)

La L8/12 ja Su L2/9 Aamun Aria: Takarivistä on kovassa seurassa vaikea pärjätä. Peesaillaan menemään ja katsotaan josko yllettäisiin puolenvälin paikkeille. Vaikea sanoa, miten tamma jaksaa kokonaiskisan, mutta sittenhän se nähdään. Varustepuolella ei tule muutoksia. (Tapio Perttunen)

La L8/9 ja Su L3/12 Toffi: Hyvä että tamma pääsi mukaan, niin saadaan kerättyä rutiinia tulevien vuosien kisoja ajatellen. Ehjiä suorituksia tässä haetaan ja sisärataa pitkin ajellaan. Toffi voi seurata selistä yllättävänkin hyvin, ihan näiden kovimpien tuntumassa. Mikkelissä tuli laukka, kun hevonen ei ollut koskaan kulkenut niin kovaa kuin silloin lähdössä, ja jalat vain sekosivat kaarteessa. Tamman haljennut kavio paikattiin ennen Oulun kisaa, missä se paukahti uudelleen auki, eikä siitä kisasta tullut sitten oikein mitään. Mikkelissä sama kavio kesti hyvin, eikä sen puolesta huoleta yhtään. Kunto on tammalla kohdallaan. (Ahti Antti-Roiko)

La L8/2 ja Su L3/7 I.P. Vipotiina:
Tammalla on kotona ollut kaikki hyvin. Avausmatkalla lähdetään reippaasti liikkeelle ja katsotaan sitten tilanteen mukaan, miten ajetaan. Mihinkään ylilyönteihin ei ruveta näissä karkeloissa. Mailillakin pitää lähteä ulkoa kovaa liikkeelle, muttei aleta hullun lailla ajelemaan. Samoilla vehkeillä mennään kuin ennenkin. (Pertti Puikkonen)

La L8/6 ja Su L3/3 Jussin Vappu:
Tamma on ollut pariin viime kisaan hyvä ja lähtee kuningatarkisaan mukavassa kunnossa. Tämä lähtee auton takaa ihan ok:sti, mutta lähtönopeus tuskin piisaa parhaille. Jussin Vapulla ei oikein ole heikkouksia, mikä on varmaankin tamman paras puoli. Mailin matka käy tälle siinä missä kolme kierrostakin. Puolenvälin paikkeille on avausmatkalla odotukset. (Mika Forss)

La L8/3 ja Su L2/6 B. Helmiina: Hevonen teki Vermossa jo hyvän esityksen ja kunto on nyt kohdallaan. Tällä piti ajaa vielä Mikkelissä, mutta tamma karsittiin niistä kisoista. Maanantaina ajettiin radalla tämän ja B. Turoliin kanssa ja molemmat tuntuivat oikein hyvältä. Katsellaan taas alkumatka rauhassa ja lähdetään sitten tilanteen mukaan kiriin. Mailin matka ei huoleta, vaikka lähtöpaikka on vähän huono. Siitä ajetaan, mihin on arvontakone laittanut. Eihän näitä lähtöjä alussa voiteta. (Reijo Borgström)

La L8/7 ja Su L2/2: B. Turolii: Tamma on mennyt viime kisoissa hyvin, eikä kunto nyt ainakaan laskusuunnassa ole. Tämä olisi parhaimmillaan, jos saisi selästä kääntää semmoiseen 200-300 metrin kiriin. Sellaisella se tulisi kovaa perille. B. Turolii on saanut tänä vuonna paljon kestävyyttä, mikä varmasti auttaa tässä rasittavassa kilpailussa. Molempien pitäisi pärjätä kokonaiskisassa, jos vain saadaan ehjät suoritukset. (Reijo Borgström)

La L8/7 ja Su L2/2 B. Turolii: Tamma lähtee auton takaa hyvin liikkeelle, mutta laukka tulee jos on tullakseen. Ravilla pitäisi koittaa päästä maaliin asti kokonaiskisaa ajatellen. Maililla juoksu voi onnistua hyvin, kun paikka paranee paljon. (Akseli Lahtinen)

La L9/4 ja Su L3/5 Juppe Hoo: Ori teki Mikkelissä johtavan rinnalta oikein hyvän esityksen. Nopealla avaajalla haetaan tarkkoja reissuja ja yritetään pärjätä kovimmille. Pieni laukkariski on alkumatkasta olemassa. (Tapio Perttunen)

La L9/8 ja Su L3/1 Saran Salama: Lähtöpaikat eivät suosi, kun Oulussa sisäradalta ei ole helppoa päästä liikkeelle. Kasiratakin on vaikea, mutta eteenpäin on lähdettävä ajamaan nopealla starttarilla. Keulasta ajetaan, jos sinne päästään. Ori palautui Mikkelin kisasta aiempaa paremmin ja on muutenkin tuntunut hyvältä kotona. Kengät jalassa ajetaan ainakin aluksi, mutta kenkien riisumistakin mietitään sitten tilanteen mukaan. (Tapio Perttunen)

La L9/7 ja Su L3/2 Auraus: Yritin lähteä Mikkelissä kovaa liikkeelle, mutta ori sekosi askelissaan. Pitää ilmeisesti antaa Aurauksen lähteä omaa tahtiaan matkaan, eikä silloin varmaan ehditä alussa nopeimpien mukaan. Mikkelin kisassa sai loppusuoralla lähinnä pidellä ja jossiteltavaa jäi. Tänään (keskiviikkona) laitettiin hevonen aisoihin ja käytiin ajamassa hiitti. Ori tuntui aivan normaalin hyvälle. Ehjiä juoksuja tässä lähinnä haetaan, eikä voi asettaa liikoja odotuksia pärjäämisen suhteen. (Mikko Särkelä)

La L10/5 Chancy Roberto: Ori oli Kaustisen kisassa toivotunlainen ja voitti keulasta helposti. Korvat jäivät kiinni ja varaa tuntui olevan paljon. Alussa ladataan eteenpäin keulapaikka mielessä. Jos French Express pystyy pitämään keulat, niin sitten mielellään ajaisin johtavan takaa. Kuolemanpaikalta tuskin tätä lähtöä voittaa. (Ahti Antti-Roiko)

La L10/5 Chancy Roberto: Kaustisen kisassa ori oli jo sellainen kuin pitääkin. Varaa jäi lopussa aika paljon. Ori lähtee hyvin, eikä tässä haluaisi ajaa oikeastaan kuin French Expressin selästä, jos senkään. Kuolemanpaikalla Chancy Roberto jää joskus painamaan nyöreille, ja sitä paikkaa pyritäänkin välttämään. Voitto mielessä lähdetään matkaan. (Mika Haapakangas)

La L10/9 Millstone's Eager: Suur-Hollolan finaalissa loppukaarteen laukkaan meni ehkä sija 4 tai 5. Jouduin korjaamaan kaarteessa hieman ja ori kadotti rytminsä. Ori ei tuntunut finaalissa enää kauhean tuoreelta. Tällä ei oltu päästy starttaamaan säännöllisesti, niin hevonen ei vaan ihan jaksanut kahta kisaa samana päivänä. Tässä ei ole liian kovia vastassa, enkä lähde takarivistä huolimatta lyötynä matkaan. Hyvänä päivänään ori voi pistellä täyden matkan 12-vauhtia, minkä kyllä pitäisi riittää kärkeen. (Mika Forss)

La L11/2 Je T'aime: Ori teki Lahdessa hienon esityksen ja lähtöpaikka on taas hyvä. Alussa tuskin ehditään nopeimpien mukaan, mutta rohkeasti eteenpäin on tarkoitus ajaa. Voitosta otellaan. (Antti Teivainen)

La L11/3 ja Su L4/8 Petula Santana: Tamma tuli Rovaniemen kisassa hyvin perille takajoukoista. Nyt vastus on molemmissa kisoissa aika kova ja sunnuntaina lähtöpaikkakin on vastaan. Kärkisijoille nouseminen yllättäisi. (Tapio Perttunen)

Su L1/10 Edi: Ruuna on viime juoksun perusteella hyvässä vireessä. Juoksu meni huonolta lähtöpaikalta pieleen, mutta hevonen tuli silti hyvin perille. Paikka on taas vähän hankala, mutta ylivauhtisella juoksulla kärkisijat ovat mahdollisia. (Antti Teivainen)

Su L1/4 Callela Benefit:
Tamma on ollut koko ajan hyvä ja kaikki on edelleen kunnossa. Keulaan yritetään, mutta tulee tämä tarpeen vaatiessa selästäkin. Varusteisiin ei tehdä muutoksia, ja odotan tammaa aivan kärkeen. (Mauri Jaara)

Su L4/9 River Tempest: Tammalla on ollut huonoa tuuria lähtörata-arvonnassa, mutta kunto on edelleen hyvällä mallilla. Nyt paikka on parempi ja tamma voisi tässä jo vähän pärjätä. (Akseli Lahtinen)

Su L4/3 Charbora:
Tuomariston olisi pitänyt ottaa viimeksi lähtö takaisin, kun meille ei jäänyt voltissa lähtörataa. Tamma pomppasi siinä tohinassa laukalle, ja ajelin sitten vain taustalla hiitin. Hevonen tuntui olevan ilman kenkiä vielä hieman normaalia terävämpi. Keulasta olisi tarkoitus ajaa ja kyllä näin hyvällä hevosella lähdetään voitto mielessä matkaan. (Ahti Antti-Roiko)

Su L5/4 Mullinmallin: Ori on mukana tasokkaassa lähdössä. Annetaan hevoselle tässä sisäratareissu ja parannellaan ennätystä. (Ahti Antti-Roiko)

Su L5/1 Pihlajan Aaroni:
Kaikki on mennyt normaalisti Suur-Hollolan jälkeen. Ruuna lähtee auton takaa hyvin liikkeelle, eikä ykkösradan pitäisi tuoda mitään ylimääräisiä ongelmia. Jos keula saadaan pidettyä, niin siitä tietenkin ajetaan. Voittamaan tällä aina lähdetään. (Akseli Lahtinen)

Su L5/12 Turbo-Urpo: Vermon starttiin satsattiin etukäteen ja hevonen oli siellä oikein hyvä. Nyt lähtöpaikka on tosi iso miinus, ja täältä täytyy toivoa ylivauhtia. Eturivin hyvillä paikoilla on pari ylivoimaista, joille on vaikea pärjätä. Kykyjä oriilla on mukavasti, ja tästä hevosesta kyllä kuullaan vielä ensi vuoden puolella. (Keijo A Svart)

Su L6/6 Evitaquer: Kaustisella vauhti hiljeni ensimmäisellä takasuoralla ja jouduin ottamaan tammaa kovasti kiinni, ettei tulisi kolaria. Herkkä menijä laukkasi siihen ja peli oli pelattu. Lähtöpaikka on nyt paras mahdollinen, kun tuosta pääsee hyvin matkaan. Keulasta Evitaquer on selvästi parempi ja siltä paikalta aivan kärkeen sijoittuminen ei yllättäisi. (Antti Teivainen)

Su L7/2 Evert Kyu: Tamma on kirinyt viime kisoissaan selkäreissuilla oikein hyvin. Nyt paikka on hyvä, mutta ei tällä välttämättä keulasta tarvitse ajaa. Kuolemanpaikalla tamma voi jäädä painamaan, eikä siitä mielellään ajettaisi. Kärkisijaa odotetaan. (Mika Forss)

Su L7/10 Reinsman Hanover:
Ori tuli valmennukseeni Kouvolan poisjäännin jälkeen. Hevonen oli jossain Suomen tulon ja sen kisan välissä polkaissut kavioonsa ja joutui siksi pienelle huoltopaussille. Ori tuntuu kotona luokkahevoselta ja on mielenkiintoista nähdä, miten se alkaa menemään starteissa. Tällä on ajettu lähinnä vetoja, eikä mitään kovin kovaa kyytiä. Takarivin lähtöpaikka on miinusta, mutta näin alkuun tarkoitus on kuitenkin antaa oriille hyvä reissu ja katsoa miten se kulkee kilpailutilanteessa. Pieni arvoitus tämä on minullekin. Positiivisin mielin lähdetään starttiin. (Isto Kuisma)

Su L7/12 King Value: Ruuna ei ole ollut nyt kesällä niin hyvä kuin talven kisoissa. Terävyys on ollut hukassa. Paikka on vaikea, ja menestystä tuskin tulee. (Ahti Antti-Roiko)

Su L8/11 Night Bird:
Tamma on tehnyt koko uransa ajan hyviä esityksiä. Takarivin paikka on hieman hankala, mutta siinä mielessä ihan hyväkin, että nyt saadaan ajaa selästä kahden kuolemanpaikkareissun jälkeen. Nätisti olisi tarkoitus ajaa, sillä tammalla tähtäimet ovat tulevaisuudessa. Voi tämä tietysti pärjätäkin. (Mika Forss)

Su L11/2 Dream of Rose: Kalajoen rata oli sisältä pehmeä, eikä se sopinut lainkaan tälle isolle ja pitkäliikkeiselle hevoselle. Tammaa oltiin hoideltu välillä ja saatu ravaamaan se hyvin ja suorassa. Nyt sen pitäisi olla jo aiempaa parempi. Kengät riisutaan, mikäli vain mahdollista ja nopealla starttarilla ajetaan eteenpäin ja katsellaan sitten mihin päästään. Odotuksia on ihan kärkisijoille. (Mauri Jaara)

Su L11/4 Sing Time:
Tamma teki Mikkelissä kauden parhaan esityksenä. Sille laitettiin umpilaput, mikä terävöitti menoa selkeästi. Nopea lähtijä on nyt hyvissä asemissa ja keulasta ajetaan, jos sinne päästään. Kolmen joukkoon on hyvät saumat. (Antti Teivainen)

VIHJEET

Lauantai:


Lähtö 1:


Kuninkuusraviviikonlopun avaavassa Montén SM-finaalissa on monta mahdollista pärjääjää, mutta hieman muiden yläpuolelle nousee 7 Laaserin Kuva. Kunto on noussut huippuunsa, ja raviratsastus tuntuu sopivan kymmenvuotiaalle oikein hyvin. Mikkelissä Laaserin Kuva eteni hyvissä ajoin kärjen kimppuun ja voitti  johtavan rinnalta lopulta helposti. Mikäli startti onnistuu yhtä hyvin kuin tuossa kisassa, voi ruuna nousta parilta pakiltakin nopeasti mukaan kärkikuvioihin.

12 Lassikko voitti Kaustisella oikein sopivan aikatasoituksen kärryt perässä. Mikkelin kisassa ori ei voinut Laaserin Kuvalle mitään, ja kun nyt välissä on vielä ylimääräiset 20 metriä, voi suosikin tavoittaminen olla liian suuri haaste. Nopea starttari voi ottaa alussa paaluhevosia kiinni paljonkin, ja totosaumat ovat tuntuvat. 11 Lavinia on kilpaillut viime aikoina kärrylähdöissä ja on tehnyt ihan kohtuullisia esityksiä. Tamma kulki alkukesästä montéssa hyvin, eikä Mikkelin startinkaan suoritusta voi moittia. Kärki pääsi karkaamaan alkumatkasta, eikä taustalta ollut enää mahdollisuuksia yltää aivan kärkeen. Päätöskierros sujui kuitenkin 26,4-kyytiä, mistä suuri osa ulkoratoja pitkin.

3 Loiskeri teki helmikuun montékisoissa mallikkaat esitykset kärjen läheisyydestä. Taukoa on nyt kertynyt, mutta vireessä ollessaan nopea avaaja pystyy tässä kärkikahinoihin. 1 Jorken Prinssi piti Oulun startissa yllä reipasta vauhtia ja kesti voittoon, vaikka hiljensi loppua kohti selvästi. Kajaanin ja Mikkelin kisoissa ruuna oli selkeästi vaisumpi. Ruuna voi nopealla radalla kiskoa keulassa kovaa kyytiä, ja mikäli veto riittää perille saakka, ei kärkipään sijoitus tule yllätyksenä.

14 Otteen Oskari
on tehnyt viime kisoissaan tasaista työtä ja napsinut sijoja terävimmän kärjen takaa. Pakkia piisaa taas, mutta ori kiertänee tässäkin useimmat. Porissa viimeksi vaisusti esiintynyt 13 Hölkker pystyy tässä Kaustisen startin veroisella esityksellä kärkipäähän, ja myös 8 Heluker on repaleista tauluaan taitavampi.

A: 7 B: 12,11,3,1,14,13,8,6,10,2,15,5,9,16 C: 4


Lähtö 2:


Tasokkaan kakkoslähdön suosikki on Lahdessa suvereenisti hallinnut 1 Wall Field. Ori eteni tuolloin ensimmäisellä takasuoralla vauhdilla keulaan ja otti helpon voiton. Ykkösrata ei ole etu, kuten Akseli Lahtinen tallikommenteissa varoittelee. Mikäli startti onnistuu edes jotenkin, eikä pussin suu pysy kiinni, niin lahjakas ori nousee tässä aivan kärkeen.

Ilmaiseksi voitto ei tule, sillä viivalla on monta lupaavaa nousukasta. 7 Olympia lähti Solängetissä kuin tykin suusta ja otti kyselemättä keulapaikan. Tamma karkasi 13,7-vauhtisella kirikierroksella helposti muilta ja varaakin jäi. Nopea avaaja voi päästä tässä vaikka keulaan, tai ainakin kärjen lähelle. Valmentaja lähtee kisaan vahvoin odotuksin. 4 Joe's Postman Pat ratkaisi Oulussa voiton hyvissä ajoin ajamalla alkumatkasta voimalla keulaan. Voitto tuli lopulta varmoin ottein ja nopealla lähtijällä on hyvät mahdollisuudet saada onnistunut reissu. Vastus kovenee tähän kisaan, mutta kolmivuotias on kehittynyt koko ajan ja voi venyä tässä aivan kärkeen.

12 The Hunk huristeli Mikkelissä kuolemanpaikalta mailin huimaa kyytiä ja voitti totaalisen ylivoimaisesti. Otteet ovat kohentuneet viime starteissa oleellisesti ja jatkoa seurataan mielenkiinnolla. Piippuhyllyn lähtöpaikka yhdistettynä tasokkaaseen vastukseen pudottaa ruunan B-ryhmään, mutta voittokaan ei tule reissun luonatessa yllätyksenä. 2 Hillbilly Dolly juuttui viimeksi koko matkaksi kolmoskaistalle, mutta puski silti tinkimättä perille saakka. Lähtö oli tämänkertaista selvästi helpompi, mutta nyt sekä lähtöpaikka että rattaille palaava ammattikuski puoltavat. Nopea lähtijä otti Rovaniemen voittonsa keulasooloilla, mutta tässä seurassa lienee selkäreissun vuoro.

3 Callela Meteorit ei ollut viime kisassa 2. ulkoa terävimmillään, mutta Turun Kasvattajakruunu-alkuerän voitto 4. sisältä irtosi hyvän esityksen päätteeksi. Lahjakas ori on näistä lähtökohdista yksi mahdollisista pärjääjistä. Viimeksi lähdönuusintoihin hermostunut 11 Global Lively putoaa takarivin vuoksi rankingin puoliväliin. Ori kiri vielä 6. ulkoa päätöskierroksen 15,5-vauhtia ja olisi ravilla ollut lähellä voittoa. Kunto on aivan huipussaan ja ohjastaja luottavainen menestyksen suhteen.

A: 1,7,4 B: 12,2,3,11,5,6,10,9,8


Lähtö 3:


1 Pikku-Pertti
on Kaustisen Pikkupelimannin voiton jälkeen itseoikeutettu suosikki, mutta edellislähdön Wall Fieldin tapaan eturivin sisin lähtörata on pelkästään haitaksi. Ori ei tahdo saada alkumatkasta heti rytmistä kiinni ja ohjastajan mielessä on vain hevosen ravilla pitäminen. Pikkupelimannin voitto irtosi toisesta ulkoa alkaneella 24,4-vauhtisella kirillä. Varaakin näytti jäävän jonkin verran. Ehjällä suorituksella voitto on lähellä.

Kovin haastaja on Pikkupelimannin karsinnassa Pikku-Perttiä vastaan voitosta taistellut 7 Gustav Dahlia. Ori sekosi harmillisesti askelissaan sata ennen maalia ja finaalipaikka vaihtui hylkäykseen. Voittajan nimi ei ollut vielä laukan hetkellä selvä, joten suosikki saa olla varuillaan. Gustav Dahlia avaa hyvin ja keulapaikalle pääseminen olisi puoli voittoa. 10 Tähti-Heppu on varmistunut hieman viime aikoina ja sai ansaitsemansa onnistumisen Pikkupelimannin finaalissa. Ori eteni alkumatkasta keulaan ja sai vetää rauhassa. Pikku-Pertti meni lopussa menojaan, mutta Teuvo Orren suojatti piti muut vuorenvarmasti takanaan. Takarivin lähtöpaikka pudottaa osakkeita hieman, mutta Tähti-Heppu jaksaa kierrelläkin.

8 M.A. Fiksu otti Jyväskylän ykkössijan vakuuttavasti johtavan rinnalta. Lahjakkaan oloinen ori on nyt uudenlaisen tehtävän edessä, kun vastaan asettuu ikäluokan kerma ja tiedossa on uran ensimmäinen autolähtö. Kasikaistakaan ei helpota urakkaa lainkaan. Rahkeissa tuntuisi kuitenkin olevan sen verran varaa, että ori voi hätyytellä tässä kärkeä. 4 Sopun Haaste ei jaksanut Kaustisella seurata Pikku-Perttiä, mutta tuli kuitenkin aivan miehekkäästi maaliin saakka. Lähtöasemat paranevat kahdesta edelliskisasta ja sija kärjen tuntumassa on mahdollinen.

5 Mopoling starttasi Pikkupelimannin finaaliin yhtenä suosikeista, mutta jäi heti alussa taustalle ja oli vaisu. Karsintavoitto tuli 3. ulkoa hieman alle 30-vauhtisella kirillä. Otteiden pitää parantua hieman, mikäli ori mielii osallistua kärkikamppailuun. 3 Tumelii seuraili viimeksi 4. sisältä asiallisesti ja nappasi arvokkaan kolmossijan. Esitykset ovat olleet viime aikoina nousujohteisia, ja ainekset riittävät tässäkin rahasijalle. 6 Virkun Mestari on kyvykäs, mutta ravikilpailun syvin olemus on vielä jäänyt ymmärtämättä. Menestystä alkaa tulla heti kun lapsellisuudet pysyvät poissa.

A: 1,7 B: 10,8,4,5,3,6 C: 2,11,12,9


Lähtö 4:


Mailin matkalla on tiedossa vauhdin hurmaa, kun eturivissä on monta riuskaan alkurynnistykseen pystyvää. 7 BWT Driver polki Vermossa johtopaikalla tappotahtia ja voitti yläpystyyn. Maili sopii vahvalle rymistelijälle siinä missä muutkin matkat. Puolinopea avaaja ei taida pystyä tässä ensi metreillä osallistumaan keulakamppailuun, mutta ohjastaja tuskin alkaa jarruttelemaan missään vaiheessa. Ruuna valitaan vihjesysteemien varmaksi visaisessa V4-pelissä. Keulaan tahtoo myöskin 4 Arkkimedes Fortis, joka on ottanut kahdessa edelliskisassaan tyylipuhtaat voitot nimenomaan johtopaikalta. Voitto irtosi molemmilla kerroilla varmoin ottein, ja varaakin taisi jäädä jonkin verran. Suosikki on nyt kova pala purtavaksi, mutta hyvään kuntoon kivunnut ruuna pystyy tarjoamaan tälle tiukan vastuksen.

5 Classico Raj pääsee sekin kovaa liikkeelle, mutta lähtee tuskin revittelemään keulapaikka mielessä. Vermossa ori tuli 3. sisältä nätillä reissulla hyvin maaliin ja osoitti olevansa napakassa vireessä. Lujaa avaavien listaa jatkaa 2 Golda Hurricane, joka oli voittostarteissaan keulasta suvereeni, mutta viime kerran esitys jätti toivomisen varaa, sillä reissu onnistui radalta 12 kuin elokuvissa. Vastuskin kovenee noista kisoista, joten ihan kärkeen yltäminen vaatii pientä piristymistä.

8 Rim Bay Fay
laukkasi Kaustisella lähtöön ja tuli jatkossa taustalla asiallisesti perille. Tamma on hyvässä iskussa, mutta kasikaista raahaa osakkeita alaspäin. Ylivauhtia voi kuitenkin olla luvassa, joten voittokaan ei ole poissuljettu juttu. Ylivauhtia kärkkyy myös tusinapaikalle arvottu 12 Rocket Queen. Tamma ei saanut Isla-ajossa kunnollista kirikaistaa, vaikkakaan voimia ei ollut enää juurikaan jäljellä. Bodenissa Rocket Queen tsemppasi johtavan rinnalta hyvin perille. 9 BWT Envy seuraili Kaustisella kovavauhtisella kirikierroksella kohtalaisesti. Edestä lähtee nopeat avaajat, ja tamma voi sopivalla juoksunkululla napata tässä rahasijan.

A: 7,4 B: 5,2,8,12,9,1,6,3 C: 10,11

 

Lähtö 5:

Tähtidivisioonafinaalissa yhteen ottaa kova kolmikko. 6 Hissun Viku jatkaa suosikkina, vaikkei pystynytkään Kaustisella nousemaan takapareista voittotaistoon. Ori otti tuolloin alun rauhassa, eikä 4. ulkoa ollut enää mahdollisuuksia kärkeen, kun keulahevonen sai vetää rauhassa. Viimeiset 600 metriä sujuivat kuitenkin 22,4-vauhtia. Lähtöpaikka paranee nyt piirun verran, ja finaalilähdössä kuski antanee hevoselle täyden mahdollisuuden. 10 Köppinen runttasi Lahdessa ohi Hissun Vikun 3. ulkoa alkaneella kierroksen mittaisella kirillä. Molemmat hevoset ansaitsevat tuosta kisasta kehut, ja tiedossa voi jälleen olla tiukka loppusuoran taisto.

8 Jylhätuli avasi viimeksi riittävän kovaa ja sai haettua keulapaikan alkumatkasta. Vauhdinvaatijoita ei löytynyt, joten Olli-Pekka Miettinen sai vetää hölkkätahtia ja kiristää lopussa ruuvia tarpeen mukaan. Hyvän esityksen ori joka tapauksessa teki, eikä läheskään kaikki ollut pelissä. Kasikaista synkentää näkymiä hieman, eikä viime kerran juoksunkulku taida toistua. B-ryhmän avaava 3 A.T. Veli pystyy haastamaan kärkikolmikon. Ori laukkasi Lahdessa ensimmäisen takasuoran alussa ja tuli jatkossa taustalta jykevin potkuin perille. Päätöskierros sujui 22,4-kyytiä. Suur-Hollolan esitys oli ainakin yhtä hyvä, kun Heikko Korhosen suojatti polki 2. ulkoa päätöskierroksen 22,8-vauhdilla ja ylsi tasokkaassa lähdössä viidenneksi. Matkavauhti tosin tuosi kärkipään hevosia, mutta esitys oli joka tapauksessa kehujen arvoinen.

4 Vipanteri jaksoi Kaustisella Jylhätulen tuntumasta kolmanneksi. Matkavauhti oli kovasti suosiollinen ja eroa voittajaan kertyi lopulta melko paljon. Ori ei ole viime aikoina ollut ihan terävimmillään, ja voittokantaan paluu vaatisi pienimuotoista otteiden kohentumista. 7 Pirttilän Denis paikkasi Lahdessa lähtölaukkansa mainiosti ja kykenee vastaavana tässä kärjen tuntumaan. Kiertämistä on tiedossa, mutta vahva ori on tottunut lisämetreihin.

A: 6,10,8 B: 3,4,7,1,2 C: 5,9,12,11Lähtö 6:


Viimeksi johtavan rinnalle 1400 ennen maalia kiertänyt ja lopussa keulahevosesta ohi puristanut 7 Bisquito saa nimellisen ykkössuosikin aseman. Ruuna on tehnyt Tommi Kylliäiselle siirtymisen jälkeen kaksi hyvää esitystä ja voi parantaa tähän kisaan edelleen. Tasainen avaaja on joutunut tukalalle lähtöpaikalle, mistä kunnollisen reissun saaminen voi olla vaikeaa. Vahva menijä pystyy kuitenkin tekemään omaa juoksuaan, eivätkä pienet liikenneongelmat haittaa ratkaisevasti.

Kaustisella juhlinut 12 Photocopy Jerk on sekin saanut vaikean lähtöpaikan, mutta tahmea avaaja jäisi muutenkin alussa takajoukkoihin. Huippukuntoon kivunnut ruuna kiri Kaustisella 2. ulkoa varmaan voittoon. Mahdollinen ylivauhti kohottaisi osakkeita tuntuvasti. 4 Saturnus Hoss prässäsi Vieremällä keulahevosta ja kesti hyvin kolmanneksi. Kotiradan Matti Soronen on takuulla tähdännyt tähän kisaan, eikä tukkoisuutta tarvitse pelätä kuukauden paussista huolimatta. 5 Teela's Surprise on kirinyt viime kisoissaan selkäreissuilla terävästi perille ja kärkkyy jälleen suojajuoksua. Kunto on noususuhdanteessa, eikä voitto yllättäisi V75-tasollakaan.

1 Paris Texas ei jaksanut viimeksi johtavan rinnalta perille saakka. Edellisissä kisoissa vahva ruuna teki voittoisaa jälkeä ja on tässäkin sisäradan karikot selvittäessään mahdollinen pärjääjä. 3 Tricky Hope avaa taas keulaan, mutta tiedossa voi olla kovaa rummutusta Saturnus Hossin toimesta. Kaustisella ori sai tehdä piikkipaikalla omaa juoksuaan, muttei jaksanut pitää asemiaan maaliin saakka. Mikäli varustemuutokset tuovat lisäpuhtia, pystyy Tricky Hope palaamaan voittokantaan. 9 Zoltan taipui Kaustisella johtavan rinnalta pois totosta. Edelliskerralla Mikkelissä ruuna ei löytänyt kunnollista kiritilaa 3. sisältä. Kunto on kohdallaan, mutta vastus nyt tasaisen kova.

A: 7,12,4 B: 5,1,3,9,10,2 C: 6,8,11Lähtö 7:


Pronssidivisioonafinaalissa riittää tasoa. Lahdessa ja Mikkelissä vahvasti perille kirinyt 5 Speedspider teki Kaustisen Isla-ajossakin mainion esityksen, mutta tehtävä oli jo sarjamäärityksen sanelemana liki mahdoton. Viisivuotias kiri kuitenkin 4. ulkoa päätöskierroksen 12,3-vauhtia ja nousi kunniakkaasti viidenneksi. Kirikyvyllään pätevä ruuna on nytkin vakava voitontavoittelija. 4 BP's Perfect on ominaisuuksiltaan pitkälti suosikin kaltainen. Ruuna on ollut jo kolme kertaa peräkkäin oikein hyvä ja kärkisija häämöttää tässäkin juoksunkulun niin salliessa.

B-leirissä riittää varteenotettavia voittajaehdokkaita. Koko kauden väsymättä jyrännyt 10 Special Juliano ei mahdu enää A-ryhmään, vaikka viime aikojen suorituksissa ei sinänsä ole ollut vikaa. Sekä ohjastaja että valmentaja ovat kuitenkin positiivisin mielin matkassa, ja ruuna on tässä kunnolla liikkeelle päästessään kärkitaistossa. 9 Racerstina kävi Mikkelissä alussa kuumana ja laukkasi. Rovaniemellä tamma oli keulasta täysin murskaava ja vastaavalla suoritustasolla se nousee takarivistäkin korkealle.

Kaustisella loistojuoksun tehnyt 7 Lemon Avenger sekoittaa kärjen pakkaa entisestään. Ruuna haki Oulun startissa hieman raviaan, mutta viimeksi askellus rullasi sulavasti ja voitto johtavan rinnalta tuli oikein vakuuttavaan tyyliin. Lähtöpaikka laskee osakkeita, mutta kuolemanpaikalla viihtyvällä ruunalla tuskin jäädään odottelemaan. Lappeessa kovaan alkuvauhtiin loppumatkasta väsynyt 2 Argentina Rocca voi päästä tässä keulaan, mistä tauluaan parempi ori kykenee kärkipäähän. Vermon välistartissa Argentina Rocca kiri 4. ulkoa mukavasti perille, eikä tototrio jäänyt kovin kauas. Mikkelissä johtavan takaa kärkeen ampaissut, mutta jälkeenpäin hylätyksi tullut 12 Redingman on edellisestä poiketen surkeista lähtöasemista muiden armoilla. Kunto on kohdallaan, mutta tasokkaassa lähdössä jokainen lisämetri on paljon.

A: 5,4 B: 10,9,7,2,12,1,8,11 C: 6,3V4-vihjesysteemit:


V4-1: 7

V4-2: 6,10,8 + 3

V4-3: 7,12,4 + 5,1,3

V4-4: 5,4,10,9,7 + 2


Pieni systeemi: 45 riviä, 9 euroa

Suuri systeemi: 144 riviä, 28,8 euroa


Lähtö 8:


Molemmat kruunumittelöt ovat tänä vuonna tasaiset ja mielenkiintoiset. Edellisvuosien sankarittaret on arvottu jälleen rinnakkaisille lähtöradoille, mikä tuo oman lisämausteensa lähtökiihdytykseen. 1 Velin Vinke lähtee suosikkina avausmatkalle, mutta Oulun hankalalta sisäradalta keulapaikan pitäminen voi olla vaikeaa. Jyväskylässä kokonaiskisan nimiinsä vienyt tamma on jälleen oikeaan aikaan vireessä, mistä osoituksena Mikkelin selvä keulavoitto. Ainoa huolenaihe tuossa kisassa oli loppua kohti hieman murentunut ravi, mutta hevosella pitäisi tallitietojen mukaan olla kaikki kunnossa H-hetkellä.

8 Oktaavia haastoi Velin Vinkkeen Mikkelissä tiukasti ja näytti jo saavan otteen, mutta sortui loppukaarteessa laukalle. Kasikaistalta tiedossa on lisämetrejä, mutta vahva runnoja on tottunut puurtamaan ulkoradoilla. 2 I.P. Vipotiina tyytyi viimeksi seurailemaan Velin Vinkettä maalisuoralla. Mikäli hallitseva kruunupää pääsee kiihdytyksessä Velin Vinkkeen edelle, kasvavat voitonmahdollisuudet oleellisesti. 3 B. Helmiina paikkasi Vermossa alun pikkulaukkansa ja puristi väkevästi ohi Kromin. Kestävyys on tamman syömähammas, ja kolmoskaista kutsunee jo hyvissä ajoin. Lähtöpaikka on sen verran sisällä, että paikka parijonosta voi löytyä ilman suurempia tuskia.

4 Vokukka lähtee ravilla pysyessään hyvin liikkeelle, mutta ohjastaja saattaa kokonaiskisa mielessään ottaa alun varman päälle. Ylivieskan Helätin-ajossa tamma hallitsi johtopaikalta varmasti perille saakka. Viimeksi Vokukka sortui helmasyntiinsä, eli lähtölaukkaan, mutta paikkasi erheensä hyvin kirimällä taustalta päätöskierroksen alle 23-kyytiä. Kunto on kohdallaan ja kärkipään sijat haarukassa. 5 Maijuli seuraili viime startissan 3. sisältä asiallisesti. Tamma vaikuttaisi olevan hienoisessa nousuvireessä ja pystyy juoksun saadessaan toton tuntumaan.

11 Kromi kiersi Vermossa johtavan kupeelle 1200 ennen maalia ja taisteli lopussa hyvin B. Helmiinaa vastaan. Takarivi on tasaisessa ja tasokkaassa kisassa haitta, mutta pitkänkin kirin kestävä tamma voi yltää ravilla parempaan puoliskoon. 7 B. Turolii seuraili viimeksi lähtölaukan jälkeen 4. sisältä asiallisesti. Tamma osaa lähteä asiallisesti liikkeelle, mutta näin ulkoa reissusta voi tulla liian hankala.

A: 1,8 B: 2,3,4,5,11,7,6,9 C: 12,10Lähtö 9:


Myös kuninkuuskilpailussa lähtörata-arvonnan tulos tuo kruunutaistoon lisävärinää. Koko kauden vakuuttavaa työtä tehnyt 6 Kilun Peedro yrittää torjua alussa ulkopuolelta lähtevät ykköshaastajat. Keulapaikka ei ole välttämättä otettavissa, mutta ori on osoittanut pärjäävänsä paikasta kuin paikasta. Viime startissaan Kilun Peedro puristi johtavan rinnalta vahvasti perille ja hävisi voiton vain niukasti. 7 Auraus nousi viime startin jälkeen kuumimpien suosikkien joukkoon. Ori haparoi alussa ja tippui kuudenteen ulos, mutta puski vielä 700 metrin kirinsä vahvasti perille saakka jääden lopussa hieman kiinnikin. Ohjastajan mukaan alkuun ei voi suuremmin satsata, joten reissusta voi tulla kivinen seiskabaanalta.

Mikkelissä paluun parrasvaloihin tehnyt 8 Saran Salama on kasikaistalta jonkinlainen arvoitus. Ori veti keulapaikalla hurjaa kyytiä, mutta jaksoi lopussa vastata Kilun Peedrolle ja kumppaneille. Tuo startti ajettiin ilman kenkiä, ja nyt popot pistetään takaisin jalkoihin ainakin avausmatkaksi. Kengättömyyden vaikuksen painoarvoa Mikkelin suoritukseen voi vain arvailla. Nopea starttari voi ottaa näinkin ulkoa johtopaikan ja vetää maaliin saakka. 5 I.P. Lento nousi Aurauksen tavoin Mikkelin Suurmestaruuden jälkeen kohisten kohti rankingkärkeä. Ori lähti tuolloin 4. ulkoa kiriin 400 ennen maalia, mutta laukkasi melkein saman tien. Maalisuoran Heikki Parviaisen suojatti pisteli vielä tulisesti ja jossiteltavaa jäi roppakaupalla.

2 Tähen Tuuri laukkaili itsensä pihalle Kaustisella, mutta edelliskisan esitys johtavan takaa yhdistettynä mainioon lähtöpaikkaan nostaa oriin rankinglukua. Kiritilaa ei auennut Mikkelissä missään vaiheessa, ja voimia saattoi jäädä hieman talteen. 10 Boker kiri Suur-Hollolassa taustalta vahvasti perille ja teki kenties uransa parhaan esityksen. Takarivi on aina tällaisessa kisassa haitaksi, mutta porukan kuopus pystyy nousemaan parempaan puoliskoon. 12 A.T. Eko haki Suur-Hollolassa takajoukoissa tahtiaan kirilenkin alussa ja pisteli loppumatkan rytmistä kiinni saatuaan vauhdilla. Toissa vuoden voittokone on viime kisojen perusteella vireessä ja juoksunkulun suosiessa iskukykyinen.

A: 6,7 B: 8,5,2,10,12,1,4 C: 3,11,9Lähtö 10:


Kultadivisioonafinaali voi ratketa jo kiihdytyksessä, kun 4 French Express ja 5 Chancy Roberto iskevät yhteen. Etu on sisempää lähtevällä French Expressillä, mutta ei olisi yllätys, jos Ahti Antti-Roikon värit keikkuisivat kärjessä avauspuolikkaan täyttyessä. French Express viimeisteli Porissa helpolla keulavoitolla, ja varaa jäi vaikka kuinka. Vauhdilla kultadivisioonaan murtautunut menijä on osoittanut riittävyytensä jo moneen kertaan. Chancy Roberto oli Kaustisen maililla häikäisevän hyvä ja voittoaikaan 11,9 jäi melko runsaasti varaa. Esitys oli jopa hevosen uran paras, eikä suosikille tule helppoa iltapuhdetta.

Edellisten kilvanajo alussa olisi sadetta numeron 9 Millstone's Eager laariin. Ori teki Suur-Hollolassa mainiot esitykset ja voi olla vieläkin parempi nyt kun alla on jo hieman säännöllisempää kilpailua. Hieman toisten armoilla ori kuitenkin takarivistä on. Jonkun muun voitto olisi yllätys. 8 Mr Mcnally on saanut vaihteeksi eturivin paikan, mutta lähtöasemia ei silti voi kuvailla kovin ruusuisiksi. Hevosta on ajettu viime kisoissa passiivisesti, eikä suurempaa menestystä ole tullut. Tähän kisaan on kaiken järjen mukaan satsattu enemmän.

Mikkelin stayermatkalla loistoesityksen tehnyt 11 Tiptopper voi riittää ylisarjassakin parempaan puoliskoon. Voitto irtosi 5. ulkoa alkaneella yli kierroksen mittaisella voimakirillä. Millstone's Eagerin selästä olisi varmasti hyvä iskeä lopussa. 6 Madison Hall jatkaa asiallisessa tikissä, mutta nopeiden avaajien ulkopuolelta juoksusta ei taida tulla ihan optimaalista. Reissun kanssa lienee tulossa ongelmia myös numerolle 7 Dotto Nilema, joka poimi Oulun kisassa tukun ylivauhdin kypsyttämiä marjoja.

A: 4,5,9 B: 8,11,6,7,12 C: 3,2,10


Lähtö 11:


2 Je t'aime on saanut jälleen hyvän lähtöradan ja on lähimpänä voittoa hopeafinaalissa. Lahdessa ori veti johtopaikalla reipasta tahtia ja voitti lopulta selvästi. Lähtönopeus tuskin piisaa tässä parhaille, mutta vastustajilta voi löytyä sen verran kunnioitusta, että ori päästetään kiihdytyksen jälkeen kontrolloimaan juoksua. Keulapaikka ei kuitenkaan ole vahvalle hevoselle elinehto. Haastajalaumasta nousee esille Mikkelissä loistoesityksen johtavan rinnalta tehnyt 10 Takina Silvio. Tamma runttasi tuolloin johtavan rinnalta varmaan voittoon. Lahdessa Takina Silvio ei tavoittanut Je t'aimea 3. sisältä ja sama vaara on olemassa nytkin, kun lähtöpaikat ovat kovasti suosikin puolella.

Suur-Hollolassa väkevästi esiintynyt 4 Kustaasin rankataan seuraavana. Ori kiri välierässä 3. sisältä hyvin ohi Millstone's Eagerin ja selvitti tiensä kivikovaan finaaliin. Siinä Kustaasin ei saanut 4. sisältä mitään mahdollisuutta, ja lopussa näytti siltä, että ohituksiinkin olisi ollut varaa. Samanlaiset otteet piisaavat tässä kärkeen. 1 Farming Way on kivunnut hyvään kuntoon ja voi startin onnistuessa kyetä puolustamaan alussa johtopaikkaa. Mikkelissä tamma ei saanut johtavan takaa kunnollista kiriväylää. Rovaniemen viimeistelykisan voitti heltisi keulapaikalta helposti.

8 Glenwood kiri Loviisan välistartissa 4. ulkoa ylivauhdin siivittämänä kärkirintamaan. Ori teki edelliskisoissaankin mainiot esitykset, mutta kasikaista tuo lisämutkia matkaan. Onnistuessaan ori ei ole ollenkaan mahdoton menestyjä tässäkään seurassa. 11 Evening Star kiri Mikkelissä 3. ulkoa mallikkaasti perille, mutta takarivistä totosijan uusiminen on lujassa.

A: 2,10 B: 4,1,8,11,9,5,12,6 C: 3Lähtö 12:


Kuninkuusviikonlopun saattaa puoleenväliin Haastaja- vs. Huippudivisioonafinaali, jossa suosikin manttelin saa viime aikoina voitosta voittoon kulkenut 3 Elias Intomieli. Ori laukkasi Mikkelissä ensimmäiseen kaarteeseen, mutta jyskytti 1300 metrin kirillä vielä vakuuttavaan voittoon. Päätöskilometri sujui 24-vauhtia ja varaa olisi ollut parempaankin. Kuusivuotiaan kohtalonhetket ovat ensimmäisten satojen metrien aikana, jolloin laukkariski on korkeimmillaan. Vastassa on nyt pari huippukuntoista menijää, eikä ylimääräiseen tasoitukseen ole varaa.

Näistä 7 Franko koki tappion Kaustisella, muttei saa esityksestään pyyhkeitä. Ori tuli 3. ulkoa viimeiset 700 metriä 23,1-vauhtia, mutta yksi vastustaja oli vain parempi. Oriin meno oli melko hapuilevaa, mihin syynä saattoi olla kova rata. Puolta kierrosta pidempi matka sopii paremmin ja juoksuradalta alkumetrit sujuvat varmemmin. 11 Viksanteri jatkoi Kaustisella hyvien esitystensä sarjaa. Ori lähti 4. ulkoa reissuun jo 1100 ennen maalia ja runttasi väsymättä kärkeen. Vastaavilla otteilla suosikkikaksikon tavoittaminen onnistuu takamatkaltakin.

Mikkelissä 3. ulkoa varman kirivoiton ottanut 1 Vilkkaan Virke pystyy paalupaikaltaan iskemään kiilaa suosikkitrion väliin. Koko kauden hyvää työtä tehnyt ori saanee suosikkeja taloudellisemman reissun, mikä voi olla riittävä etu rahanjakosuoran taistelussa. Jonkun muun voitto yllättäisi jo hieman, vaikka 12 Virin Väiski tekikin positiivisen juoksun Lahdessa. Ori reissasi heti startissa eteenpäin, eikä saanut lopussa kiritilaa. Parannusta tapahtunee starttien myötä, ja kunto voi olla jo kärkipään sijaan riittävä.

A: 3,7,11 B: 1,12,14,15,13,8,9,5,4,2 C: 6,16,10


Sunnuntai:


Lähtö 1:


Sunnuntain kilvanajot avaavassa lämminveriryhmässä on mukana monta pohjoisen kisoissa menestynyttä hevosta. 4 Callela Benefit kohtaa sopivan seurueen ja on normaalijuoksulla lähellä voittoa. Nopea avaaja yrittänee tässä keulaan, mutta sisäpuolelta kiihdyttävä Fiery Fly voi olla piikkipaikan haltijasta eri mieltä. Johtopaikalta juoksun kontrolloiminen olisi toki helpompaa, mutta nelivuotias osaa voittaa selkäreissullakin.

Kovin haastaja on 10 Edi, joka on kuitenkin takarivistä ja hienoisesta ylisarjasta johtuen vasta ensimmäinen B-hevonen. Mikkelissä ruuna jäi alussa taustalle ja vaikka päätöspuolikas sujui peräti 11,4-kyytiä, ei kiri riittänyt edes totosijalle. Vastus ei suosikkia lukuunottamatta ole erityisen tasokas, joten totokantaan paluu on todennäköistä. Lähtönopea 1 Elvira Blend ei ole päässyt eturivistä ravilla matkaan vähään aikaan. Mikäli askelmerkki on kohdallaan, saa tamma hyvän reissun kärjen tuntumassa, mistä totoon yltäminen ei tulisi yllätyksenä.

8 Cayenne Moon kamppaili Rovaniemellä johtavan rinnalta rehdisti perille, muttei voinut mitään suojareissun saaneen Julia's Secretin kirille. Kasikaista ei ole vahvalle tammalle normaalin kokoinen haitta. 3 Fiery Fly tuli Bodenissa 3. ulkoa vain tasaisesti perille, mutta ruuna väläyttelee silloin tällöin parasta osaamistaan. Viimeksi tämä tapahtui toukokuussa Oulun V75-raveissa, kun Fiery Fly tulitti vauhdilla keulaan ja kesti rajun matkavauhdin kunnialla perille saakka.

A: 4 B: 10,1,8,3,7,11,2,12 C: 9,5Lähtö 2:


Kuningatarkisan maililla on tiedossa kiihkeä alkurynnistys, kun uloimmilta radoilta matkaan ampaisevat 7 I.P. Vipotiina ja 8 Velin Vinke hakevat asemia kärkiryhmästä. Velin Vinke on avausmatkan tapaan suosikki, mutta edelleen vain niukka sellainen. Maili on kuitenkin tamman paras matka ja voitto saattaa irrota pienestä revittelystä huolimatta. Sisäpuolelta lähtee muitakin asiallisia avaajia, ja lisäksi Oulussa on tavallistakin vaikeampi kiihdyttää takasuoran uloimmilta paikoilta, joten tie voittajakehään on kaikkea muuta kuin siloteltu.

Numerolla 1 Oktaavia on melkeinpä päinvastainen ongelma kuin ulkoratojen starttiraketeilla: Sisärata voi muodostua loukuksi, jos kiritilat pysyvät kiinni liian kauan. Normaalitapauksessa kiriväylä aukeaa jossain vaiheessa, ja Oktaavia on osoittanut viime kisoissa selvittävänsä myös mailin matkan mainiosti. I.P. Vipotiina voi saada pidettyä Velin Vinkkeen ulkopuolellaan, mutta myös hallitsevalla kuningattarella on oleellinen vaara reissun epäonnistumiselle. Lyhyt matka on mieleen ja kauden avausvoittoon hyvät mahdollisuudet.

5 Vokukka voi haastaa ulkopuolelta lähtevät kiihdytyksessä. Samat sanat pätevät kuitenkin kuin avausmatkallakin, eli lähtölaukan välttäminen lienee kuitenkin ohjastajalla ensimmäisenä mielessä. Maili sopii tammalle hyvin ja sillä on tässä hyvät mahdollisuudet totosijoille saakka. 4 Maijuli ja 2 B. Turolii voivat saada tarkat reissut ja kykenevät kärkikahinoihin, mikäli suosikeilla tulee ylimääräisiä mutkia matkaan. Numeron 6 B. Helmiina kohtalonhetket kokonaiskisan kannalta nähdään tässä kisassa. Alussa ei ole varaa antaa kovin paljon tasoitusta, mutta toisaalta laukkapeikko vaanii koko ajan selän takana. 10 Kromi on vähän saman ongelman edessä sille liian lyhyellä etapilla.

A: 8,1,7 B: 5,4,2,6,3,10 C: 12,9,11Lähtö 3:


Kokonaiskisan ennakkosuosikit ovat pakkautuneet sisimmille lähtöradoille kuninkuuskisan lyhyellä matkalla. Kakkosrata on numerolle 2 Auraus paras mahdollinen paikka, sillä nelikon tasaisin kiihdyttäjä pääsee nyt takuulla toiselle radalle. Ori osoitti Mikkelissä, että maili ei ole liian lyhyt matka, vaikka vahvuudet ovatkin enemmän voimapuolella. 3 Kilun Peedro pystyy kuittaamaan Aurauksen ohi kiihdytyksessä, mutta sisäradalta lähtevä 1 Saran Salama jäänee ohittamatta. Kuolemanpaikka sopii oriille hyvin, kuten Suurmestaruudessa kävi ilmi.

Saran Salama pystynee pitämään johtopaikan sisäradalta, vaikka Oulussa se ei ole kaikkein paras paikka kiihdyttää. Alla on voitto samalta matkalta hurjan ylivauhdin jälkeen, joten miksei sama temppu voisi toistua tässäkin. Tasaisen A-ryhmän täydentävä 4 I.P. Lento hakenee alussa jonkun suosikin selän ja kokeilee lopussa rahkeiden riittävyyttä. Mikkelin kisan perusteella voittokaan ei saa yllättää.

B-osastolta oikeastaan vain numerolla 9 A.T. Eko on jonkinlaiset menestyssaumat. Nopea ori saa selkäreissun suosikkien takana ja pystyy kirimään lopussa voittotaistoon, etenkin jos eturivin valjakot tuhlaavat voimiaan kiihdytyksessä. 11 Boker kilpailee ensimmäistä kertaa mailin matkalla, eikä tehtävä ole lähtöasemien ja vastuksen puolesta yhtään helppo. Oriin ominaisuudet tuntuisivat sopivan enemmän pidemmille matkoille.

A: 2,3,1,4 B: 9,11,7,5 C: 8,6,12,10Lähtö 4:


Kaustisella häirittynä lähtöön laukannut 3 Charbora on saanut pahimpia haastajiaan paremmat lähtöasemat ja starttaa V4-avauksen suosikkina. Toissa kerralla tamma ei jaksanut avoimessa Jixy-ajossa johtavan rinnalta maaliin saakka, mutta kunnossa tuskin on tapahtunut käännettä huonompaan. Nopea avaaja saanee tässä keulapaikan, minkä jälkeen muilla on edessä rankka työpäivä, mikäli mielivät tamman ohitse. Ohjastaja lähtee kisaan luottavaisin mielin.

9 River Tempest on arvottu vaihteeksi kelvolliselle lähtöpaikalle. Tamma on tehnyt viime kisoissaan sijoituksiaan paremmat esitykset. Mikkelissä alkumatka sujui takajoukkoihin pakittelun merkeissä, eikä hyvä loppuveto kantanut enää totosijoille asti. Nyt tamman edestä lähtevät nopeat avaajat ja juoksusta on lupa tulla viime kertoja onnistuneempi. 10 Rowhills Queen kiri viimeksi 2. ulkoa näppärästi perille tätä tasokkaammassa lähdössä. Vuorossa on nyt kolmas startti tauon jälkeen, joten teräkunto voi olla löytynyt tähän paikkaan.

B-ryhmän kärki 4 Flying Check pääsi Forssan välistartissa Bean Princessin taakse, mutta paikka osoittautui lopulta loukuksi, sillä kiritilat aukesivat vasta hieman ennen maalia. Voimia jäi talteen tätä kisaa varten, ja nopea starttari voi saada nelosradalta hyvät kiriasemat. Hyvin lähtee liikkeelle myös Vermossa ja Mikkelissä hyvät esitykset tehnyt 6 Wired Explosion. Vermon kisassa tosin lopun tulemista avitti kärjen alkuhurjastelu, mutta esitys oli joka tapauksessa vahvasti plusmerkkinen.

Yllättäjäosastolta maininnan ansaitsee 1 Allyhills Urania, joka kesti Torniossa Garlands Dreamin rinnalta hyvin kolmanneksi, eikä hävinnyt kovin paljoa takanaan juosseelle Madison Hallille. Nopea avaaja voi päästä tässä Charboran selkään, mistä ainakin kakkossija on mahdollinen. 12 Sammi Punk kiri Mikkelin jälkimmäisessä kisassa 3. sisältä vauhdilla perille, mutta yönmusta lähtöpaikka vie nyt suurimmat menestyshaaveet mennessään.

A: 3,9,10 B: 4,6,1,12,11,5,7 C: 2,8Lähtö 5:


Pikkukunkun itseoikeutettu suosikki ja V4-systeemien tukipilari on Suur-Hollolassa loistanut 1 Pihlajan Aaroni. Uusiin SE-lukemiin 23,0 tuntui jäävän varaakin, eikä nyt vastassa ole samanveroisia hevosvoimia, vaikka ikäluokan parhaimmisto asteleekin viivalle. Lähtöpaikka on suurin huolenaihe, mutta nopea avaaja päässee alussa väljemmille vesille, mikäli keulapaikan puolustaminen ei onnistu.

Selkeä kakkoshevonen on niin ikään lähtöratalotossa voittanut 2 Tähen Ponkaus, joka korjaili suosikin tapaan viime startissaan SE-lukemia. Esitys johtopaikalta oli huippuluokkaa, mutta vaikea silti nähdä Tähen Ponkauksen pystyvän voittamaan Pihlajan Aaronia juoksemalla. Kakkossija sen sijaan on vahvasti tarjolla. Kovin uhka sille on 11 Virijori, joka kiri Mikkelissä 3. ulkoa vahvasti Tähen Ponkauksen rinnalle. Ori parantanee starttien myötä otteitaan ja pystyy tässä takarivistäkin kärkipäähän.

10 Bokalle ei kyennyt haastamaan viimeksi kahta edellistä juostuaan matkalla Virijorin takana. Tuon startin valossa terävimpään kärkeen yltäminen yllättäisi hieman. 12 Turbo-Urpo nousi viimeksi maalisuoralla hyvin kakkoseksi voimatta Pihlajan Aaronille yhtään mitään. Valmentaja ei ole nyt kovin toiveikas menestyksen suhteen, mikä on näistä lähtökohdista ymmärrettävää. 7 Hilpetööri on parantanut tällä kaudella paljon ja kiri ennen taukoa Vermossa 3. sisältä hyvin perille. Rahasija on otettavissa normaalisuorituksella.

A: 1 B: 2,11,10,12,7,8,9,3,5 C: 4,6Lähtö 6:


K-maatalous Stayer Cupin finaalin A-kaksikko ottaa yhteen jo lauantaina. Näistä 16 Special Juliano nousee suosikiksi, vaikka ruunan on kierrettävä voiton eteen jokainen vastustaja. Mikkelin vastaavalla matkalla ruuna tuli kierroksen kirinsä hyvin loppuun saakka, vaikka parempaakin ehkä odotettiin. Valmentaja ja ohjastaja ovat molemmat optimistisia etenkin tämän sunnuntain kisan suhteen, vaikka edellispäivänäkin on kova startti.

Toinen A-ryhmäläinen on 15 Lemon Avenger, joka on Kaustisen kisan perusteella loistoiskussa. Pitkä matka sopii hyvin ja 20 metrin etumatka Special Julianoon nähden voi olla voiton kannalta ratkaiseva. B-osaston kärjessä keikkuu heikosti istuvasta sarjasta huolimatta 12 Womanizer, joka teki Lahden kisassa kerrassaan hienon esityksen. Ruuna kiri neljännestä ulkoa päätöskilometrin peräti 12,5-vauhtia ja nousi vakuuttavaan voittoon. Positiivisten ohjastajakommenttien ryydittämä 12 Evitaquer laukkasi viimeksi hieman hankalassa paikassa. Toisten takana häiriöaltis menijä voi päästä nyt keulaan, mistä totosija ei tulisi yllätyksenä. Suosikkiparille piisaaminen voi olla liikaa vaadittu.

Muu porukka on tasaisempi. 7 Löten's Peanuts on osoittanut menevänsä matkan ja voi startin onnistuessa nousta kärjen tuntumaan. Rovaniemellä ruuna pääsi pois huonoista selistä viimeisellä takasuoralla ja polki loppumatkan hyvää kyytiä. 4 Taxi Driver ei Kuopion lounasraveissa säväyttänyt, mutta alla oli taukoa ja jykeväraaminen ruuna parantanee tähän. Ruunan ominaisuudet tuntuisivat sopivan pitkälle matkalle. 11 Night Love laukkasi Porissa 2. ulkoa 400 ennen maalia, eikä ollut siinä vaiheessa vielä lyöty. Tammalla on uransa varrelta näyttöjä kolmelta kierrokselta.

A: 16,15 B: 12,6,7,4,11,3,5,8,10,1,9 C: 13,2,14Lähtö 7:


Avoimella maililla viivalle on saatu vain pari etelässä pärjännyttä hevosta. 2 Evert Kyu korvaa osaltaan määrää laadulla, sillä tamma on kivunnut loistavaan kuntoon. Rovaniemen Juhannusmaililla edelle jäi vain St. Michel -sankari Amour Ami, ja viimeksi tamma haastoi tiukasti keulassa juosseen Reding Ladyn. Vakavimmat vastustajat ovat joutuneet takariviin, kun taas Evert Kyu voi päästä kakkosspoorilta vaikkapa keulapaikalle. Tammalla on ajettu viime aikoina selkäreissuja, mutta tämäntasoisessa sakissa lienee keulajuoksun vuoro.

9 Garlands Dream on parantanut Lauri Evijoelle siirtymisen jälkeen startti startilta. Oulussa tulinen avaus maksoi liikaa, mutta viimeksi meno maistui jo hunajaiselle, kun ori piti muita johtopaikalta pilkkanaan. Suosikin selkään on hyvä kiinnittyä alussa, ja kenties tarjota loppumatkasta vakava haastekin. Lähdön mielenkiintoisin seurattava on aikanaan Hambletonianin finaaliin asti selvinnyt jenkki 10 Reinsman Hanover. Valmentaja oli kommenteissaan varovaisen toiveikas, mutta voitto voi olla vielä liikaa pyydetty säännöllisemmin startannutta suosikkiparia vastaan.

Kaustisen kisassa väläyttänyt 6 Cosmos Rob rankataan seuraavana. Ori tuli tuolloin maalisuoran 4. sisältä juosten, eikä hävinnyt kakkossijaa paljoa. Menossa oli aivan erilainen potku kuin edelliskisoissa, ja samankaltaisella esityksellä kärkipään sijoitus on tässäkin mahdollinen. Lauantaina tätä kovemmassa lähdössä starttaava 4 Madison Hall on nyt mukana itselleen sopivammalla matkalla ja taistelee sijoista terävimmän kärjen takana.

A: 2 B: 9,10,6,4,5,11,3,7 C: 1,8,12V4-vihjesysteemit:


V4-1: 3,9,10 + 4,6,1

V4-2: 1

V4-3: 16,15 + 12,6

V4-4: 2 + 9,10


Pieni systeemi: 6 riviä, 1,2 euroa

Suuri systeemi: 72 riviä, 14,4 euroaLähtö 8:

Kasilähdössä suosikit lähtevät matkaan enemmän tai vähemmän heikoista asemista, joten yllätyksiin kannattaa varautua. Molemmissa tämän kauden kisoissa hyvin kulkenut 11 Night Bird on takarivistäkin suosikki. Tamma kesti jo Halsualla johtavan rinnalta rehdisti perille ja viime kerran esitys samalta juoksupaikalta oli jo oikeiden kehujen arvoinen. Ohjastaja ei aio lähteä ajelemaan yltiöpäisesti, joten jonkinlainen epäonnistumisriskikin on olemassa.

A-kategoriaan nostetaan siis muitakin. 9 Monsieur Express jäi viimeksi kuolemanpaikalle, mutta marssi siitä huolimatta selvään voittoon. Esitys oli erityisen hyvä, kun ottaa huomioon, että oriilla on ollut loppusuoran motivaation kanssa ongelmaa jo jonkin aikaa. Luokka ja kyvyt riittävät näissä kisoissa taatusti. Kerrosbussin kokoinen 8 Garion Mossy otti Rovaniemellä yllättävän laukan ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä. Edelliskisassa ruuna hallitsi tapahtumia johtopaikalta maaliin saakka. Eteenpäin ajaminen lienee kuskin mielessä kasiradaltakin.

Tasaisen hyvää työtä ennen Lahden kisaa tehnyt 2 Dorabella oli kyseisessä startissa vielä aiempaa parempi ja puristi toisesta ulkoa kakkoseksi. Helpompi lähtö ja hyvät lähtöasemat puhuvat kovasti pärjäämisen puolesta. 4 Alone Hope laukkasi viimeksi lähtöön ja kulki sitten viimeiset 1900 metriä sisäkautta 16-vauhtia. Lahjakas kolmivuotias on rahasarjassa aina varottava, vaikka vastassa on nyt enemmän tienanneita. Kolme edellistä kisaa johtavan rinnalta voittanut 5 Turpentine palaa pieneltä tauolta. Reissusta ei välttämättä tule nytkään suosiollinen, joten voittoputken katkeaminen häämöttää.

Hyvään kuntoon noussut 10 Toy Joy Mum kesti Torniossa keulasta hyvin kakkoseksi. Eturivin paikka olisi ollut hyvälle avaajalle tarpeen, mutta nyt toisaalta on luvassa vetäviä selkiä kirivaiheeseen. Paussilta palaava 7 Wrap It Up on osaava, mutta pilaa laukkoihin turhan usein. Kaiken mennessä nappiin ruuna voi nousta troikkasijalle.

A: 11,9,8 B: 2,4,5,10,7,1,6,3,12Lähtö 11:


Viime kisoissaan takarivin paikoilta hyvät esitykset tehnyt 4 Sing Time on päässyt vaihteeksi eturiviin. Nyt keulapaikka voi olla tarjolla, ja nykykunnossaan tamma pystyy kiskomaan matkan läpi hurjaa kyytiä. Mikkelissä tamma kiri 4. ulkoa väkevästi perille, muttei tavoittanut keulaan edennyttä numeroa 10 Jetn Lindy. Alkuasetelma on nyt päälaellaan, kun Jetn Lindy on saanut takarivin lähtöpaikan. Voittoon on edelleen hyvät saumat, niin vakuuttava viime kerran esitys oli.

Suosikkiparia yrittää kammeta voitonsyrjästä kovimmin 2 Dream Of Rose. Tamma näytti Kalajoella alleajossa mainiolle, mutta raskas sisärata oli pahasti vastaan, eikä veto piisannut johtopaikalta perille saakka. Nopea menijä saanee kakkosradalta reissun joko kärjessä tai sen välittömässä läheisyydessä. 9 Fernando Kane kokeili viimeksi siipiään Kultadivisioonassa, eikä ruunan tarvitse hävetä esitystään yhtään. 2. ulkoa ei tosin ollut kylmässä kyydissä mitään asiaa kärkeen, mutta ruuna meni kuitenkin ennätyksensä ja ylsi rahoille. Vastusta piisaa nytkin, joten aivan kärkeen nouseminen yllättäisi hieman.

3 Äldans K ei jaksanut viimeksi ihan loppuun asti sisäradan vetäessä. Maili sopii hyvälle lähtijälle paremmin ja menossa lienee nyt jo parempaa potkua. 6 Simply The Boss teki Bodenin kisoissa mallikkaat esitykset, mutta taipui Kaustisella Lemon Avengerin painostuksen alla. Kuntonsa puolesta ruuna riittää tässä parempaan puoliskoon.

A: 4,10 B: 2,9,3,6,1,8 C: 11,7,5,12Lähtö 12:


Hienon raviviikonlopun päättää suomenhevosvoltti, jossa tammat kansoittavat 20 metrin hyvityksen siivittämänä rankingin yläpään. 1 Noriko teki ennen taukoa joka kerta hyvän esityksen. Viimeksi tamma ei voinut Samanterille mitään, mutta piti kuitenkin kunniakkaasti kakkoseksi uusilla ennätyslukemillaan. Tamma lienee vain mennyt eteenpäin tauon aikana, ja sopivassa tehtävässä kärkisija on lähellä.

6 Helun Hurma pystyy ravatessaan tarjoamaan tiukan haasteen suosikille. Kokemäellä tamma kiri lähtölaukasta selvittyään vielä vauhdilla perille ja ohitti tukun hevosia. Hyvin voltista avaava 4 Hissun Ritu laukkasi Seinäjoella voittotaistosta hieman ennen maalia. Sarja sopii nyt mainiosti ja kärkipään sija on lähellä. 16 Kume eteni viimeksi ajoissa johtavan taakse, muttei saanut lopussa kiihkeästä etsinnästä huolimatta kiritilaa. Vastus on nyt helpompaa tasoa, mutta asiaa on kompensoimassa 60 metrin pakki.

3 Demila ei ole tavallaan sarjassa hyvin sisällä, mutta pääsee kuitenkin tammana paalulle. Kaustisella Demila oli kirimässä 5. ulkoa asiallisesti perille, mutta laukkasi hieman ennen maalia. Alussa usein hieman tahtiaan hakeva menijä viihtyy täydellä matkalla paremmin. 15 Babaari kolaroi Kaustisella loppukaarteessa, mutta tuskin olisi ilman häiriötäkään suuremmin menestynyt. Oulun ja Härmän esitykset olivat sanalla sanoen hyvät, ja vastaavilla otteilla ruuna kiertää korkealle.

Rovaniemellä ensimmäiseen kaarteeseen laukannut 12 Tähtijokke oli edelliskisoissa vahvasti nousukuntoinen ja voi tässä hieman epäsopivassa sarjassakin jonkin verran pärjätä. 5 Kipsu on hyvin istuvassa sarjassa, mutta nopeudellaan usein tarkan reissun saavan tamman pitää petrata hieman otteitaan, mikäli mielii osallistua kärkitaistoon.

A: 1 B: 6,4,16,3,15,12,5,2,14,8,11,13,7 C: 8,10

VIHJEET LAATI: TEEMU HYVÖNENKuvagalleria

Paina kuvaa nähdäksesi sen suuremmassa koossa.